Консорциум воден от Испания е представил обвързваща оферта за 66 % от гръцката DESFA

Консорциум, включващ румънската дcржавна компания Transgaz и Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), под ръководството на испанската компания Reganosa е един от двамата кандидати за 66 % от оператора на гръцката газоразпределителна мрежа DESFA, става ясно от прессъобщение на гръцкия Фонд за приватизация на активи– HRADE. Според гръцката агенция, две са подадените обвързващи оферти за придобиване на 66 % от акционерния капитал на  Hellenic Gas Transmission System Operator (DESFA) – 31 % собственост на HRADE и 35% собственост на HELPE.

Вторият кандидат е консорциум от италианската компания Snam, испанската Enagas Intermdcional и белгийската Fluxys.
Според  EnergyWorld Magazine за Transgaz това е първата голяма стъпка на компанията извън Румъния и то в област, доминирана от руския  газов гигант  „Газпром“, който е и основен доставчик на страните от региона.

Споразумението за закупуване на акции от DESFA, което е и едно от условията на плана за международно финансово стабилизиране на страната трябва да бъде подписано през април. Продажбата, според очакванията пък трябва да приключи до месец юни.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари