Китай ще пусне 5 реактора и ще започне строителството на 8 нови блока на АЕЦ през тази година

Националното енергийно управление на Китай (NEA) публикува планът за действие за китайската атомна енергетика през 2018 г.
В съответствие с плана през тази година е необходимо да бъде осъществен пускът на пет нови енергийни блока и да се пристъпи към строителството от шест до осем нови енергийни блока за АЕЦ.

Към пуск трябва да се пристъпи за следните блокове:

блок №1 АЕЦ "Sanmen" (AP-1000);
блок №1 АЕЦ "Haiyang" (AP-1000);
блок №1 АЕЦ "Taishan" (EPR);
блок №3 АЕЦ "Tianwan" (ВВЭР-1000);
блок №5 АЕЦ "Yangjiang" (ACPR-1000).

 

Трябва да се признае, че поставените задачи изглеждат доста разнородни. Така например, трети блок на АЕЦ „Tianwan” вече е предаден за експлоатация, а пускът на първи блок с реактор AP-1000 може да бъде отложен за следващата година, коментира atominfo.ru.

Напълно е възможно също така още през тази година да бъде пуснат липсващият в списъка четвърти блок на  АЕЦ „Tianwan”, за изграждането на който китайската страна се опитва да промени условията.

Още по-сложно изглеждат дейностите с новото строителство. През 2017 г. NEA си постави за задача да пристъпи към строителството на осем нови блока. Реално не се стигна до първи бетон на нито един от дадените блокове.

Възникналият застой Пекин обяснява с това, че на първо място при новото строителство са блоковете по проекта САР-1000 и САР-1400, но те могат да получат разрешение за изливане на първия бетон едва след пуска на първи блок с реактор АР-1000, който неведнъж се отлага. (АР-1000 трябва да е референтен б.пр.).

В планът си за 2018 г. NEA е малко по-внимателна – от шест до осем нови строящи се блока. Освен това управлението не посочва конкретни площадки.

Предположение за това къде конкретно през 2018 г. Китай може да излее първия бетон споделя изданието  „World Nuclear News“. Според изданието, кандидати са блоковете №3 и № 4 на АЕЦ „Sanmen”, №5 и №6 на АЕЦ „Ningde” и по два блока на новите площадки "Zhangzhou" и "Huizhou".Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари