НАЧАЛО » свят

Китай отне короната от САЩ в световната търговия

fb
3E news
fb
10-01-2014 01:11:00
fb

Китай заяви, че е "много вероятно" да е изпреварил САЩ като топ търговска нация в света, титла, която САЩ държаха в продължение на десетилетия, предаде Би Би Си. Според най-новите данни, общата търговия на Китай нараства с годишен темп от 7,6 % до $4.16 трилиона долара миналата година.

САЩ все още не са публикували пълните данни за миналата година, но търговията за първите 11 месеца на 2013 възлиза на $3.5 трилиона долара. Малко е вероятно тази разлика да се стопи през последния месец.

Припомняме, че Китай стана най-големият износител на стоки в света през 2009 година. Вносът на страната също се повиши на фона на разширяващата се икономика. Най-големият търговски партньор на Китай остава ЕС, следват от САЩ и азиатските страни, включително автономната територия Хонконг.

Расте делът на развиващите се държави, като особено се откроява темпото, с което се търгува с Африка. Ако през 2001г. обемът на износа от африканските пазари е бил 5.6 млрд. долара, то през 2011г. е достигнал 93.2 млрд. долара, припомня медия.

Китай
търговия
сащ
По статията работи:

Георги Велев