НАЧАЛО » свят

Китай намалява с 2 млрд. долара вложенията във въглищните ТЕЦ

fb
3E news
fb
01-02-2017 11:19:00
fb

Водещата енергийна компания от Китай   China Guodian Corp (CGC) смята да намали с 2 млрд. долара инвестициите си в ТЕЦ на въглища в сравнение с миналата година. Компанията има намерение да ускори преминаването си към производството от чиста енергия.

До края на тази година общо вложенията на CGC ще са в размер от 6,53 млрд. долара. По думите на председателят на компанията Цяо Баопин заради излишък в производството през миналата година компанията е отменила 6 проекта за строителството на ТЕЦ, а също така е замразила няколко.
Дела на произведената електроенергия, произведена от чисти и възобновяеми източници от  CGC  през 2016 г. е бил от порядъка на 30,3%, като компанията продължава да увеличава инвестициите си в чиста енергетика, намалявайки производството от ТЕЦ.

Сега Китай произвежда най-много електроенергия от въглища – 900 ГВтч. Почти 50% от световните емисии от въглероден диоксид от ТЕЦ-овете се падат на Китай. През миналата година правителството на страната подписа указ за закриване на 18 въглищни електроцентрали, а през тази е планирано затварянето на още 85 с обща мощност от 120 ГВт.

ТЕЦ
ТЕЦ на въглища
Китай
По статията работи:

Маринела Арабаджиева