НАЧАЛО » свят

Китай и Аляска подписаха споразумение за LNG-проекти за 43 млрд. долара

fb
3E news
fb
09-11-2017 12:32:00
fb

Три държавни корпорации от Китай в четвъртък подписаха с властите на Аляска и компанията й Alasca Gasline Development Corp. (AGDC)  споразумение за реализиране на територията на американския щат на проекти за втечнен природен газ (LNG) за 43 млрд. долара.

От китайска страна в споразумението участват China Petrochemical Corp. (Sinopec), държавният фонд China Investment Corp. (CIC) и Bank of China, се казва в съобщение на управляващите Аляска.

Споразумението е подписано по време на официалното посещение на президента на САЩ Доналд Тръмп в Китай.

Според оценката на властите от Аляска, споразумението за газа с китайските компании с времето ще даде възможност за намаляване на търговския дефицит на САЩ по отношение на страните от Азия с 10 млрд. долара годишно. През 2016 г. дефицитът само с Китай е бил 347 млрд. долара.

Освен това, споразумението дава възможност за създаване на 12 хил. работни места в САЩ за периодът на строителството на обектите.
Освен върху двустранната търговия, експортът на LNG от САЩ за Китай ще подпомогне и усилията на китайската страна, насочени към подобряването на качеството на въздуха и прехода към бъдеще с по-ниски изхвърляния на въглероден двуокис в атмосферата, което е съпроводено и с отказ от въглищата в полза на природния газ“, заявява президентът на Energy Foundation China Чжоу Цзи.

Потреблението на газ в Китай през последното десетилетие се увеличи с повече от четири пъти, като страната е на трето място по внос на синьо гориво.

Потреблението на газ от началото на 2017 г. е с 18 % повече от аналогичния период на миналата година. Основни доставчици на Китай са Катар и Австралия, като в момента текат и действия по доставка на руски тръбопроводен газ.

САЩ разполагат със запаси от природен газ от порядъка на 330 трлн. куб фута, но засега страната не разполага с  експортни възможности, особено на тихоокеанското крайбрежие.

LNG
Китай
Аляска
сащ
проекти за втечнен природен газ
По статията работи:

Маринела Арабаджиева