НАЧАЛО » свят

Китай влезе в тройката на лидерите по добив на шистов газ

fb
3E news
fb
17-08-2017 10:11:00
fb

Китай влезе в световната тройка на лидерите по добив на шистов газ заедно със САЩ и Канада.
Производството на шистов газ в Китай през 2016 г. е достигнал до 7,882 млрд. куб м, съобщи на пресконференция шефът на департамента към министерство на земеделските и природни ресурси Юй Хайфен, цитиран от международните агенции.

По думите му, благодарение на усилията през годините Китай е напреднал значително при търсенето, проучването и усвояването на шистов газ. Към настоящия момент на територията на Съчуанската падина и прилежащите към нея морски области е проучен геоложки запас от газ в обем от 764,3 млрд. куб м, в това число 600,8 млрд. куб м са открити като залежи в шистови породи под фулинското находище в град Чунцин. Това означава, че Фулин става най-голямото шистово находище в света, с изключение на Северна Америка.

Очаква се, че към края на тази година в находището Фулин ще бъдат създадени производствени мощности със средногодишен обем от 10 млрд. куб м газ, съобщава агенция Синхуа.

Друго голямо находище с проучени запаси от 163,5 млрд. куб м се намира в района на Вей Юан-Чаннин, провинция Съчуан.  
Едновременно с това се извършват проучвания в басейна на най-голямата река в Китай Янцзъ, където се очакват две големи бази за търговско усвояване на шистов газ – в горното и средно течение на реката.

Според по-ранно съобщение на китайското ведомство, данните за 2016 г. сочат, че добивът на шистов газ в страната се е увеличил със 76,3 % - до рекордните 7,9 млрд.куб м. Китай планира годишното производство на шистов газ да достигне до 30 млрд. куб м през 2020 г. и до 80 до 100 млрд. куб м през 2030 г.

Сега на газа се падат 5,9 % от енергийното потребление в страната. Очаква се, че през 2020 г. този дял ще нарасне до 10%, а през 2030 г. - до 15 %.

Китай
добив на шистов газ
енергийно потребление
По статията работи:

Маринела Арабаджиева