НАЧАЛО » свят

Китайското правителство одобри план за удвояване на мощностите от АЕЦ - до 58 ГВт

fb
3E news
fb
25-03-2016 01:09:00
fb

Управляващата в Китай комунистическа партия одобри план за удвояване на атомния парк в страната в рамките на XIII петилетка (2016-2020 г.), пише World Nuclear News.

В съответствие с него, през 2020 г. общата мощност на китайските АЕЦ трябва да достигне 58 ГВт при настоящите 27 ГВт. (26.6 Гвт според PRIS). Освен това към същата година в етап на строителство трябва да бъдат още 30 ГВт.

Изданието цитира и някои данни от плана за развитие на атомната енергетика в Китай.

Трябва да бъде завършено строителството на четирите блока с реактори АР-1000. Първият блок, който трябва да влезе в експлоатация тази година е на Sanmen-1. Предполага се, че до края на 2017 г. всички четири блока вече ще произвеждат електроенергия.

До края на XIII петилетка трябва да бъде завършено и изграждането на четири блока с реактори Hualong One – два блока по версия от CNNC на площадката Fuqing и два блока по версията на CGN на площадката Fangchenggang.

През XIII петилетка ще започне също така строителството на първите блокове с реактори САР-1400. Подготвителните дейности за зва блока се провеждат на площадката Shidaowan.

Предвижда се да бъдат ускорени дейностите по строителството на блокове №5 и №6 на АЕЦ „Тянван“ с китайски реактори. Освен това ще бъде построена още една крайбрежна централа,чиято площадка не се съобщава.

Планът предвижда провеждане и на подготвителни дейности за изграждане на атомни централи във вътрешните провинции, тоест далеч от морските брегове.

В плана се съдържат и изисквания за ускоряване на работата по строителството на демонстрационен и търговски завод за преработка на Отработено ядрено гориво.

 

 

 

АЕЦ
Китай
АР-1000
АЕЦ Тянван
По статията работи:

Маринела Арабаджиева