Китайската CNPC е готова да замени Total в голям ирански газов проект

Държавната петролна компания на Китай CNPC може да замени Total в един от големите газови проекти в Иран, съобщи БНР позовавйки се на информация от Франс прес. Китай е заявил готовност да се включи, ако френският енергиен гигант реши да изтегли планираните си за Иран инвестиции в резултат на подновените американски санкции срещу Техеран, заяви в четвъртък иранският министър на петрола, цитиран от Франс прес.

"Total каза, че ако компанията не бъде изключена от САЩ от предстоящите нови санкции спрямо Иран, за да може да продължи дейността си в нашата страна, то френската компания ще започне да се оттегля от сделката", посочи иранският петролен министър Биджан Намдар Зангане. "Ако това се случи, китайската фирма CNPC ще замени Total", допълни той.

Total стартира иранския проект за газово находище "Южен Парс 11" за 4,5 млрд. долара през юли 2017 година - около две години, след като беше подписана международната сделка за спиране на ядрената програма на Иран в замяна на постепенна отмяна на икономически санкции спрямо Техеран. След като по-рано този месец  американският президент Доналд Тръмп обяви оттеглянето на САЩ от тази сделка и предупреди международните компании, че ще бъдат изправени пред опасността от санкции, ако продължават да правят бизнес с Иран, френският енергиен гигант може да преосмисли участието си в проекта.

Total заяви в сряда, че разполага с капитал от 10 млрд. долара в американските активи на компанията и че американските банки участват в 90% от нейните финансови операции. Това прави Total силно уязвима, ако САЩ наложи санкции на нейния американски бизнес. В същото време Total посочи, че е похарчил по-малко от 40 млн. евро (около 47 млн. долара) за иранския си проект, по който компанията работи със своя партньор Petrochina и който касае вътрешните доставки на природен газ в рамките на Иран.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари