НАЧАЛО » свят

Китайската CGN не се е отказала да инвестира в строителство на АЕЦ "Черна вода" с реактори CANDU

fb
3E news
fb
07-07-2016 02:46:00
fb

Плановете на китайската корпорация CGN по отношение на проекта за строителството на блокове №3 и 4 на АЕЦ „Черна вода“ остава непроменена.

Това заявява за atominfo.bg представителят на френския филиал на компанията CNPEC Zhang WeiMing в кулоарите на световното ядрено изложение, което се проведе във френския град Лу Бурже на 28-30 юни тази година.

„Китай е голяма страна, с голям инженерен потенциал и ние сме готови да работим едновременно в няколко насоки“, казва китайският експерт, давайки да се разбере, че корпорацията CGN не се смущава от плановете на румънската страна да използва за новите блокове на АЕЦ „Черна вода“ канадски тежководни реактори CANDU.

„Инвестирането в ядрени мощности е един продължителен като възвращаемост процес. Първо трябва да се намери инвеститор, след това да се построи, след това да започне да произвежда и в един момент да се очаква възвращаемост на инвестицията”, казва Zhang WeiMing, говорейки за перспективите за финансиране на проекта в Румъния.

Той е потвърждава също така, че китайската страна е готова да инвестира в строителството на нови блокове на АЕЦ „Черна вода“.

АЕЦ „Черна вода“ е единствената действаща атомна централа в Румъния. Сега на нея се експлоатират два енергийни блока с реактори CANDU, пускът на които бе осъществен през 1996 г. и 2007 г.

Президентът на Румъния Клаус Йоханис окачестви през месец май 2016 г. проектът за разширяване на АЕЦ „Черна вода“ като „приоритетна инвестиция“ за страната. Румънската компания Nuclearelectrica води преговори с китайската корпорация CGN с цел постигане на инвестиционно споразумение.

 

 

 

 

 

CGN
реактори CANDU
АЕЦ Черна вода
По статията работи:

Маринела Арабаджиева