НАЧАЛО » свят

Кириенко: "Росатом" работи по 20 договора за АЕЦ, в процес на разработка са още 40

fb
3E news
fb
10-01-2014 12:29:00
fb

Руският концерн „Росатом” работи по реализирането на 20 договора за строителство на АЕЦ. Това става ясно от публикуваната на сайта на Кремъл стенограма от работната среща между президента на Русия Владимир Путин и  председателят на „Росатом” Сергей Кириенко.

„Общият обем на договори е за 20  блока. След „ Фукушима” увеличихме два пъти броя на поръчките, въпреки че пазарът като цяло спадна няколко пъти. В процес на разработка са още 40”, отбелязва в хода на разговора председателят на руския атомен концерн..  

През 2014 г. в Русия се планира пускането на три нови енергийни блока на атомни централи – на Белоярската, Ростовската и Нововоронежката АЕЦ. В момента руският атомен концерн строи 9 енергийни блока в страната.

„Ние строим девет блока в страната. През тази година ще запоне пусковият етап на Белоярската централа, със следващо поколение реактори на бързи неутрони. През март тя ще е на манимално контролирано ниво, а към края на годината ще е енергийният й пуск”, отбляза Кириенко.

Той припомня, че през 2013 г. концернът е приключил работите по АЕЦ „Бушер” в Иран, пускът на първи блок на АЕЦ „Куданкулам”, излят е първият бетон за трети и четвърти блок на Тянванската  АЕЦ в Китай, подготвя се осигуряването на площадката за АЕЦ в Йордания. В ход е изграждането на инфраструктурата в Турция, като за центалата там вече е поръчано  основното оборудване.

„В края на декември подписахме договор с Финландия”, заявява още шефът на „Росатом”, като допълва, че той е съпътстван и с доставка на гориво. Въпреки това по думите му "графикът е такъв, че те искат две години за съгласуване на проекта, съответстващо лицензиране по всички правила на Европейския съюз. След две години ние ще започнем практическа работа на площадката".

В отговор на въпрос на Путин за работата на концерна в Китай и Индия, Кириенко отбелязва, че въпреки конкуренцията в Китай от страна на американската и френската страна, както и възможностите на Китай сам да строи блокове, имат поръчка за два блока и работата по тях вече е започнала.

"За Индия вече сме подготвили договор за следващите два блока. Правителството на Индия разглежда окончтелният въпрос по регулиране на отговорността за граждански щети. Ние очакваме отговор в близко време”, заявява Кириенко,. По думите му вариантът е съобразен с пътната карта подписана между руския и индийския държавен глава.

Председателят на „Росатом” докладва на Путин и за подписаният договор с Виетнам за изграждане на 4 блока. 

В публикваната стенограма липсват каквито и да са намеци по отношение на арбитажвия иск на "Росатом" спрямо България. Не се коментира и намерението на територията на АЕЦ "Козлодй", която работи с руски теп реактори да се строи нов, седми блок по американска технология.

АЕЦ
Росатом
Кириенко
По статията работи:

Маринела Арабаджиева