НАЧАЛО » свят

Кипър отвори най-големият терминал за съхранение на суров петрол

fb
3E news
fb
30-05-2015 06:55:00
fb

Най-големият терминал за съхранение на суров петрол в Кипър бе открит от президента на страната Никос Анастасиадис. С него Кипър става едно от ключовите звена в международните транспортни маршрути на гориво, което е и част от стратегията на правителството за превръщането на страната в регионален енергиен център в Източното Средиземноморие, съобщава за БНР от Кипър Бранислава Бобанц.

Петролният терминал във Василико близо до крайбрежния град Лимасол се състои от 28 резервоара с общ капацитет от 544 000 куб. метра гориво, кей, който се простира на 1.5 км в морето с 4 места за танкери, както и други товарни съоръжения. Изграждането му струва 300 млн. евро, осигурени от международен консорциум, базиран в Холандия. Това е най-голямата пряка чуждестранна инвестиция в Кипър от изпадането му в дълбоката икономическа криза през 2013 г. и рецесия.

Осъщественият проект е и първият по рода си в стратегически важния регион на Източното Средиземноморие, насочен към транзитна търговия на горива. Кипър спечели избора на чуждестранните инвеститори заради благоприятното си стратегическо местоположение. Той се намира на кръстопътя на международните транспорти енергийни маршрути, свързвайки рафинериите в Близкия изток и Азия със средиземноморските пазари и Европа. В новите резервоари ще се съхраняват и националните петролни запаси.

Модерното съоръжение бе определено от президента на Кипър Никос Анастасиадис като “трамплин за икономически растеж” на страната и важна част от създаването на по-широк енергиен център. Според Анастасиадис дейността му ще стимулира и донесе значителни ползи за местната икономика и създаването на нови работни места.

Бъдещият добив и търговия с природен газ от находищата в Източното Средиземноморие са в центъра на тристранното сътрудничество между Кипър, Гърция и Египет. В момента се подготвя и енергийна тристранна среща между Кипър, Гърция и Израел.

терминал за петрол
търговия с природен газ
Кипър
По статията работи:

Маринела Арабаджиева