НАЧАЛО » свят

Кипър, Гърция и Израел се разбраха да ускорят строителството на Средиземноморския газопровод

Нетаняху окачестви газопровода като „революция“

fb
3E news
fb
19-06-2017 11:54:00
fb

Кипър, Гърция и Израел заявиха в четвъртък, 16 юни, че ще ускорят плановете за разработването на газопровода за пренос на газ към Европа от новооткритите източно-средиземноморски находища. Това стана ясно след тристранната среща на гръцкия премиер Алексис Ципрас, президентът на Кипър Никос Анастиадис и премиера на Израел Бенямин Нетаняху.
Европейските държави и Израел още през април се споразумяха да продължат с изграждането на Средиземноморския газопровод за пренос на природен газ от Израел към Европа, като си поставиха за цел дата за завършване на проекта да е 2025 г.
"Съгласихме се да ускорим съвместните действия по отношение на споразумението ни за изграждането на този голям проект, който ще предложи нови перспективи за икономическо сътрудничество в източното Средиземноморие", заяви на пресконференция в Солун гръцкият премиер Алексис Ципрас.

Изявлението бе направено след тристранната среща на президента.

Планираният газопровод с дължина от 2 000 километра трябва да свърже газовите находища край бреговете на Израел и Кипър с Гърция и с възможност да стигне до Италия. Първоначалната цена е 6 млрд. евро.
По думите на израелския премиер Бенямин Нетаняху, Средиземноморският газопровод ще е „революция“.

"Предварителните проучвания изглеждат обещаващи“, каза той, като уточни, че те ще бъдат обсъждани още. „ Това е нещо, което ни развълнува ", каза той.
Предварителните оценки са, че в находищата на Израел и в по-малка степен Кипър има огромно количество от природен газ.
Досега в морската част на Израел са открити над 900 милиарда кубически метра газ от морския бряг, като някои проучвания сочат за наличие на още 2 200 куб м., които предстои да бъдат проучени. Освен доставки за европейския пазар, Израел проучва възможностите за експорт на природен газ и за Турция, Египет и Йордания.
Кипърското газово находище Афродита според данните съдържа 128 млрд. Куб. М, и се разчита на още запаси.

Опциите за доставка на природен газ до Европа са чрез изграждане на газопровод, който да свързва трите държави, газопровод за Турция и използване на терминал за съхранение на втечнен природен газ (LNG) в Египет с възможност за пренос до Европа.
Тримата лидери заявиха, че ще продължат и развитието проекта за полагане на електрически кабел, за свързване на страните.
Плановете са междусистемната връзка EuroAsia да пренася електроенергия, произведена в Израел, през Кипър, гръцката част на остров Крит и континенталната част на Гърция до европейските мрежи. Предложението на Гърция е за полагане и на оптични кабели.


Трети страни имат идея и за нова визия за Източното Средиземноморие.
"Трите правителства са решени да насърчават съвместни инициативи като създаване на технологични паркове, подкрепа за МСП, насърчаване на стипендианти, укрепване на бизнес мрежите и подкрепа за млади предприемачи и стартиращи фирми", каза той.
Следващата тристранна среща на върха ще се проведе в Никозия, към края на годината.

 

Кипър
Гърция
Изрел
Средиземноморски газопровод
газови находища в Средиземно море
По статията работи:

Маринела Арабаджиева