Каталунският парламент няма да предприема действия след референдума?

Източник: БГНЕС

Ръководството на каталунския парламент си е взело бележка за резултатите от спорния референдум за независимост, произведен миналата седмица, но поне засега няма да подложи резултатите на обичайните парламентарни процедури, предаде Асошиейтед прес, цитирайки служител на областното събрание.

По-рано сепаратисткото каталунско регионално правителство заяви, че резултатите от допитването на 1 октомври са валидни. 90 на сто от гласувалите подкрепиха независимостта при избирателна активност от 43 на сто от регистрираните гласоподаватели. Испанското правителство обаче обяви референдума за незаконен.

Цитираният служител на каталунския парламент заяви, че ръководството на регионалния законодателен орган няма да предприеме никакви действия, освен да потвърди получаването на резултатите от референдума, предадени в петък от регионалното правителство.
Каталунският премиер Карлес Пучдемон все още не е съобщил какво послание ще отправи към регионалния парламент в 18 ч. (19 ч. българско време) днес. Сепаратистки политици заявиха, че очакват декларация, основаваща се на резултатите от спорния референдум за независимост, произведен на 1 октомври.

Полицията охранява обществените сгради и затвори парка около регионалния парламент в Барселона, защото евентуална декларация за независимост тази вечер вероятно ще доведе до остра реакция на централните испански власти, отбелязва АП. Каталунската полиция Мосос д'Ескуадра се разположи в околностите още призори, за да попречи на навлизането на протестиращи за или против независимостта.

Междувременно регионалният министър на външните работи Раул Ромева заяви, че каталунските власти са готови да изслушат алтернативни предложения на Мадрид във връзка с референдума за отделяне на автономната област от Испания, съобщиха ТАСС и БТА.

"Готови сме да седнем на масата за преговори. Ако (испанските власти) искат да направят предложение, ние сме готови да ги изслушаме. Ако имат какво да предложат, за да бъде уреден въпросът с други методи, то ние сме готови да изслушаме подобно предложение", каза Ромева в интервю за телевизия Си Ен Ен.

Ромева посочи още, че каталунските власти са отправили предложения, които са били отхвърлени от испанското правителство. "Проблемът е, че години наред, десет години, не получихме никакви предложения", заяви той.

"Искаме да седнем на масата за преговори. Надяваме се ЕС да убеди испанските власти в това", посочи още Ромева. По думите му за Каталуня, Испания и Европейския съюз няма друго решение.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари