НАЧАЛО » свят

Канадските регулатори издадоха 40-годишна лицензия на Shell за износ на LNG

fb
3E news
fb
08-01-2016 01:01:00
fb

Канадските регулаторни органи одобриха издаването на 40-годишна експортна лицензия на завода за производство на втечнен природен газ, който предлага да построи по крайбрежието на Канада консорциум начело с Royal Dutch Shell PLC.

Това е най-дългият срок на лицензия в цялата история на Националният съвет по енергетика на Канада. Заявката от Shell и други участници в проекта, известни под групата LNG Canada е подадена през юли 2015 г. Разрешението идва в един от най-трудните моменти за Shell и партньорите й, заради резкия спад на цените на петрола и цените на спотовия пазар за втечнен природен газ, отбелязва Dow Jones Newswires.

Проектът на LNG Canada предвижда изграждането на един или два терминала на западното крайбрежие на Канада, газа от които ще е предназначен за пазарите на Азия. Нито един от терминалите не е построен, заради опасенията от увеличаване на издръжката и регулаторни препятствия.

Консорциумът начело с Shell приветства решението на регулаторните органи, като заяви, че дългата лицензия осигурява конкурентно преимущество на проекта. „Смятаме, че това повишава значително конкурентноспособността на развиващата се в Канада индустрия за втечнен природен газ“, смята генералният директор на LNG Canada и сътрудник на Shell Анди Калиц.

Регулаторът разрешава експортирането до 1,34 трлн.куб фута газ, годишно, което съответства на 3,7 млрд.куб фута на ден и задължава LNG Canada да започне експорт през 2022 г. Според изпълнителния директор на компанията, решението за строителството на завода, за което ще са необходими 5 години се очаква по-късно тази година.

Терминалът за експорт на втечнен природен газ на LNG Canada, според прогнозите ще струва 40 млрд.канадски долара (28,39 млрд.щатски долара) е първият проект за втечнен природен газ, който получи разрешение за строителство от нефтогазовата комисия на Британска Колумбия по-рано тази седмица.

Канада разглежда възможността за експорт на втечнен природен газ като начин за намаляване излишъка от предложения в Северна Америка, а правителството на Британска Колумбия, като възможност привличане на инвестиции и създаване на нови работни места. Канадското подразделение на Shell държи повече от половината от проекта в партньорство с филиала на китайската държавна компания PetroChina, която притежава 20%. Другите компании – Korea Gas Corp. и японската Mitsubishi Corp.са с дялове от по 15%.

 

втечнен природен газ
LNG
Royal Dutch Shell plc
LNG Canada
По статията работи:

Маринела Арабаджиева