НАЧАЛО » свят

Йотингер: Южен газов коридор ще промени играта

fb
3E news
fb
19-02-2019 10:39:00
fb

„Южният газов коридор“, който предвижда транспортиране на азербайджански газ за Европа ще доведе до промяна на играта за Европейския съюз (ЕС), тъй като през 2020 г. по него за пръв път ще бъде доставен газ от Каспийско море до Европа, съобщава в ексклузивно интервю за азербайджанската агенция Trend еврокомисарят по бюджета и човешките ресурси Гюнтер Йотингер.


„В този смисъл проектът отваря нов маршрут за доставки и ще помогне на ЕС да диверсифицира своите източници на газ в съответствие със Стратегията за енергийна сигурност на съюза“, заявява още Йотингер. Еврокомисарят отбелязва възможността за увеличаване на мощностите на газопровода, което ще осигури и получаване на допълнителни количества от Каспийския регион. Той оценява като позитивно сътрудничеството с Азербайджан.
„ЕС води преговори с Азербайджан по ново споразумение за партньорство. Това международно споразумение ще изведе отношенията ни, в това число и в енергетиката на нова,  съвременна основа“, казва еврокомисарят.

По думите му, Азербайджан играе водеща роля в проекта „Южен газов коридор“, държавната компания SOCAR има активна роля в проекта. „Благодарение на своите инвестиции в ЕС, Западните Балкани и в Турция, SOCAR е призвана да играе важна роля на енергийните пазари на ЕС и съседните страни в бъдеще. Пазарите на ЕС винаги са отворени за чужди инвестиции и конкуренция в съответствие с нормативната и правна рамка на ЕС“, заключава Йотингер.

Проектът „Южен газов коридор“, отбелязва изданието е един от приоритетните за ЕС и предвижда транспортиране на 10 млрд. куб м азербайджански газ от Каспийския регион през Грузия и Турция до Европа. В Баку на 29 май 2018 г. се състоя церемония по посока на първия етап от проекта, а на 12 юни в турската провинция Ескишехир бе официално открит газопровода TANAP. С това първият газ от азербайджанското находище „Шах Дениз“ вече тече по първия участък от „Южен газов коридор“.
Неотдавна Трансадриатическия  (TAP) и Трансанадолския (TANAP) газопроводи бяха физически свързани на турско-гръцката граница.

Южен газов коридор
TAP
TANAP
природен газ
еврокомисарят Гюнтер Йотингер
SOCAR
По статията работи:

Маринела Арабаджиева