НАЧАЛО » свят

И Германия ще намалява подкрепата за ВЕИ

Край на "свръх-субдирането" и свеждането му до "границите на възможното" предвижда план, който ще бъде представен от министъра на енергетиката Зигмар Габриел

fb
3E news
fb
22-01-2014 02:11:00
fb

План за намаляване на подкрепата за ВЕИ, който да спре поскъпването на тока, ще представи германският министър на енергетиката Зигмар Габриел. В първата си голяма реч, посветена на тази тема, министърът социал-демократ от новото правителство на Ангела Меркел очерта пред представители на сектора своя проект за реформа на закона за подкрепа на възобновяемите енергии - основен инструмент в германския енергиен преход.

Основните точки от проекта предвиждат край на "свръх-субсидирането" на възобновяемите енергии, което според Габриел струва на германската икономика по 24 милиарда евро на година и го свежда до "границата на възможното", пише News.dir.bg. Германия в момента спира атомните си електроцентрали и иска да осигури 80 процента от потреблението си на електроенергия чрез възобновяеми източници до 2050 година спрямо сегашните 25 на сто. От 2017 година помощите ще се определят от тръжна система, която ще поставя в конкуренция производителите. Те от своя страна ще трябва освен това да започнат постепенно да продават сами електричеството на пазара.

Засега зелената електроенергия има приоритет при подаването към електроразпределителните мрежи и цената й е гарантирана. Зигмар Габриел обеща да спре покачването на цените на тока, но не да ги понижи. Новото правителство иска освен това да запази режима в подкрепа на големите потребители на енергия, увери министърът. Тази разпоредба обаче остава обект на критики от Брюксел и ще трябва да бъде преработена, за да отговаря на законите за конкуренцията.

Габриел обеща да разгледа през първото шестмесечие друг жизненоважен въпрос за производителите, начело с ЕОН (EON) и Ер Ве Е (RWE), а именно - изготвяне на механизъм, осигуряващ рентабилността на техните централи на изкопаеми горива, които са абсолютно необходими за доставките през дните без вятър и без слънце.

намаляване на подкрепата за ВЕИ
Германия
зелена енергия
По статията работи:

Галина Александрова