НАЧАЛО » свят

Италия обявява извънредно положение заради спрените доставки след взрива на газовия хъб в Австрия

fb
3E news
fb
12-12-2017 03:23:00
fb


Италия смята да обяви извънредно положение заради прекъснатите доставки на газ за страната след експлозията в австрийския газоразпределителен хъб в Баумгартен. Това съобщи министърът на икономическото развитие на Италия Карло Календа.

„Днес се случи сериозен инцидент на газовия хъб в Австрия. В тази връзка при нас възникнаха сериозни проблеми с доставките на газ, преди всичко в австрийския участък, през който идват доставките от Русия. Ако действаше Трансадриатически газопровод (ТАР) нямаше да се налага да обявяваме извънредно положение, така както ще направим днес“, заяви Календо о време на обществено мероприятие в Рим, цитиран от местните агенции. Газовият регулатор на Австрия E-Control, цитиран от Kurier  съобщи днес по-рано за възможно спиране на доставката на руски газ за редица европейски страни, заради взрива на газовия хъб на OMV в Баумгартен.

По-рано австрийският регулатор "И-Контрол" съобщи за прекъсване на доставките на газ от Австрия за Словения и Унгария. Засегната е и Хърватия. "И-Контрол" не дава информация кога ще бъдат възстановени доставките на синьо гориво.

Газовият терминал е собственост на австрийската компания ОМV, намира се близо до границата със Словакия и е един от най-важните в Европа, като годишно през него преминават около 40 милиарда кубични метра природен газ.

Технически проблем е причина за днешната експлозия в газов терминал в Австрия, предадоха световните агенции, като се позоваха на местната полиция. От там съобщиха в Туитър, че ситуацията в терминала в Баумгартен вече е под контрол. При експлозията и последвалия пожар загина един човек, а 18 бяха ранени. Те бяха откарани с пет хеликоптера до съседни болници. В спасителната операция са участвали 200 души.

На терминала работят постоянно около 50 човека, както и външни служители по договор. Сега обектът е евакуиран.

Според италианските медии около 50% от текущото потребление в Италия вече се задоволява от запасите на хранилищата. Обявяването на извънредно положение задейства механизъм, с който може да бъде позволено на централите на петрол и въглища да заработят на максимална мощност.

Възможни са нарушения на доставките на природен газ оттам за Хърватия и за Италия, уточни Армин Тайхерт, говорител на терминала.

Позовавайки се на свой източник от италианската газова компания Snam РИА Новости съобщава обаче, че газовите доставки може да бъдат възстановени още днес, вторник. Това ще стане, ако се потвърди, че на газотранспортната инфраструктура не са нанесени сериозни щети.

Междувременно от съобщение на "Газпром експорт" става ясно, че руската компания веднага след получаване на съобщението сутринта е започнала работа по преразпределяне на газовите потоци и прави всичко възможно за осигуряване на газови доставки до клиентите си.

 

Актуална информация, включително и за газоснабдяването към Европа може да бъде намерена на страницата на австрийския регулатор: https://www.e-control.at/aktuelle-informationen

 

газов хъб
газоразпределителен център
Баумгартен
Италия
газови доставки
По статията работи:

Маринела Арабаджиева