Италия е издала екооценка за интерконектора, свързващ я с газопровода ТАР

Министерство на околната среда на Италия е одобрило проектът за интерконектор, който присъединява Трансадриатическия газопровод (ТАР) към общата газова мрежа, оперирана от компанията Snam. Това съобщава азербайджанското издание Trend, позовавайки се на източник от италианската компания.

Проектът Snam – TAP предвижда строителство на 55 километров интерконектор, съединяващ приемният терминал на газопровода ТАР с газовата мрежа Snam Rete в Италия.

„Министерство на околната среда и защита на земята и морето на Италия даде преди няколко дни положителна оценка по проекта, представен от Snam Rate Gas за строителството на 55-километровия газопровод, който съединява точката на изход на ТАР на брега на Мелендуньо с националната газова мрежа в Бриндизи“, е заявил източникът.

Според него документът е подписан на 22 септември и коментира екологичната съвместимост на проекта.

Припомняме, че  населението в тази част на Италия се възпрониви  срещу газопровода и излезе на масови протести. Екозащитниците, както и местното население коментираха, че ще бъдат засегнати едни от най-екологичните области, включително древни маслинови гори.

Италианската компания Snam е сред акционерите в консорциума за изграждане на газопровода ТАР.

ТАР е на стойност 4,5 млрд. евро и е част от проекта Южен газов коридор. На турско-гръцката граница ТАР се съединява с газопровода TANAP и продължава през територията на Гърция, Албания, по дъното на Адриатическо море, а след това се насочва на юг към Италия.

През Гърция ще бъда направено отклонение от ТАР за доставка на азербайджански газ до България.

Първоначалната мощност на ТАР е за 10 млрд. куб м годишно с възможност за удвояване.
Очакванията са TANAP да бъде завършен през 2018 г., а ТАР – през 2020 г, като тогава се очаква и първата доставка на газ за Европа.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари