НАЧАЛО » свят

Италианската Eni съобщи за откриване на голямо находище на газ в Средиземно море

fb
3E news
fb
30-08-2015 06:29:00
fb

Италианската нефтогазова компания Eni съобщи, че е открла голямо находище на газ в Средиземно море. Това се казва в съобщение, публикувано в неделя на сайта на компанията.

Новото находище е разположено недалеч от крайбрежието на Египет и обхваща територия от около 100 кв км.

Компанията окачествява откриването на находището като „изключително голямо“ откритие.

Според Eni, залежите може да възлязат на 30 трилиона кубични фута газ. След разработването на находището то може да осигури енергийните нужди на Египет за няколко десетилетия.

Находището е в проучвателната зона "Зохър" на дълбочина 1450 метра. Въз основа на геофизическата и геоложка информация, то съдържа 850 милиарда кубически метра газ равносилно на над 5 милиарда барела в нефтен еквивалент. Означава, че ще отговори на търсенето на природен газ за десетилетия напред не само за Египет.

Откритието е в резултат на споразумение,  подписано от италианска и египетска страна през януари 2014 година след международен търг. Генералният изпълнителен директор на ЕНИ Клаудио Дескалци отпътува за Кайро, където ще обсъди откритието и актуализира ситуацията с президента на Египет Абдел Фатах ал Сиси, с премиера Ибрахим Махлеб и с министъра на петрола и минералните ресурси Шериф Исмаил.

От своя страна, италианският премиер Матео Ренци изрази голямо задоволство от работата на ЕНИ в реализирането на този изследователски проект, който е част от отношенията между Италия и Египет, с оглед на стратегическото партньорство на Италия по целия африкански континент.
.

Eni
находище на природен газ
Средиземно море
По статията работи:

Маринела Арабаджиева