НАЧАЛО » свят

Италианската Eni откри значителни запаси от нефт

fb
3E news
fb
24-03-2017 09:06:00
fb

Италианската компания Eni откри значителни запаси от петрол по крайбрежието на Мексико. Тя е и първата чуждестранна компания, пробила кладенец, след като страната отвори нефтогазовия си сектор за чуждестранни компании. Това стана възможно, след като Мексико реформира енергийния си сектор през 2013 г.

Eni спечели правото на работа в плитък участък в Мексиканския залив през септември 2015 г. Компанията знаеше за наличието там на нефт, тъй като държавната Pemex вече бе направила проучване на територията. Откритието на италианската компания е за наличие на нефт на по-голяма дълбочина в непроучена по-рано част от блока, съобщава Financial Times.

Шефът на концерна Клаудио Дескалци заявява за изданието, че откритието е „много перспективно“ и компанията работи над възможни предложения за участие в следващ етап от проучването на шелфа на Мексико, което ще се състои през юни. „Очевидно е, че ще отделим на Мексико много внимание“, казва той.

По думите на Дескалци, откритието е на 7-8 километра от брега и на 20-30 километра от инфраструктурата на Pemex, което означава, че при необходимост от разработка, тя може да се случи много бързо.

„Ние искаме да се придвижваме бързо... Разумно е да се смята, че след две-три години може да започнем добив“, казва той.

Eni планира да намери партньори по проекта срещу дял от 40-60%. Първоначалното предположение на компанията е за запаси до 800 млн. барела петрол. Както се казва в съобщението на компанията, сондажът на Amoco-2 е потвърдил наличието на висококачествен светъл петрол, запасите от който сега се оценяват, но има данни, че запасите може да са повече от очакваните.

Компанията планира да пробие още три кладенеца на блока.

 

 

 

Eni
петрол
запаси от петрол
Мексикански залив
По статията работи:

Маринела Арабаджиева