Испанската Emasesa стартира проект за производство на енергия от портокали

Енергетика / Свят
3E news
1111
article picture alt description

Испанската компания Emasesa е стартирала проект за производство на електроенергия от портокали.

Толкова много портокали, както по улиците на Севиля няма в нито един друг испански град – около 50 хиляди портокалови дървета. Проблемът е в това, че това са горчиви портокали, те не се ядат, а възможността за използването им за други цели е ограничена. В резултат тоновете портокали, които падат от дърветата просто трябва да се изхвърлят.

Местната водоснабдителна компания Emasesa обаче е започнала да осъществява безпрецедентен за страната проект – производство на енергия от тях.

„Портокалите се смилат – получават се 50 % сок, 50 % отпадъци (кора и маса). От захарта, съдържаща се в сока се произвежда газ с високо съдържание на метан, който се използва за производство на енергия“, разказва ръководителят на департамента за околна среда на компанията Emasesa Бениньо Лопес.

От 50 тона портокали може да се произведе енергия, която да се потребява от 100 жилищни помещения на ден. Но планове за снабдяване с нея на домове няма. „Портокаловата енергия“, получавана от сока, се използва в пречиствателна станция за отпадъчни води, а кората и пулпата се използват за производството на компост за наторяване на почвата за земеделски култури.

Лопес обяснява, че за производството на енергия са необходими продукти, които съдържат голямо количество захар, въглерод. Тоест, например от картофи енергия в такъв обем е трудно да се произведе. Но маслините и отпадъчното месо са напълно подходящи и от няколко години компанията ги използва за тази цел.

„Пречиствателните станции генерират енергия от органични материали, които се съдържат в самите отпадъчни води, но чрез добавяне на селскостопански отпадъци, портокали, маслини, хранителни остатъци това може да се постигне, така че за пречиствателните станции, например пречиствателната станция Copero, където провеждаме експеримента, ще е самодостатъчно. По-специално вече пет години използваме маслини вече. Това е като огромен стомах, който смила и произвежда газ “, обяснява представителят на компанията.

Освен това Emasesa получава отпадъците безплатно, тъй като „производителите трябва да изпълняват законодателството на ЕС в областта на околната среда“.

През миналата година компанията е започнала пилотен проект с портокали, използвани са били 2-3 тона, а през тази година вече се планира да бъдат 50 тона.

Преди това горчивите портокали от улиците на Севиля са се използвали като храна за добитък и в много малки количества в парфюмерията и за производство на горчив мармалад.

Лопес казва, че в Испания само Emasesa се занимава с подобни проекти, тъй като няма нито един друг такъв град като Севиля с толкова много портокалови дървета по улиците.

По думите на представителя на  Emasesa, пречистването на отпадъчните води е най-скъпият елемент в комплексното управление на водните ресурси, на това се падат 60 % от разходите на енергия. „именно по тази причина нашата идея е да бъдем енергийно самодостатъчни“.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща