НАЧАЛО » свят

Иран се надява да привлече инвестиции от 100 млрд. долара в енергийния сектор

fb
3E news
fb
26-02-2014 11:21:00
fb

Иран планира да привлече инвестиции от 100 млрд.долара в енергийния сектор на страната през следващите 4 години след влизане в сила на новия модел на нефтени договори, съобщава телевизия Press TV.  

Това съобщи съветникът на министъра на петрола на Иран Мехди Хосейни.

Неотдавна Иран публикива нов проект на нефтени договори, припомня ИА REGNUM. По думите на съветника новият модел премахва всички проблеми, съществували по отношение на нефтените договори през последните 20 години. „Иран е привлекателен за инвестиции в петролния сектор и с разрешаването на проблемите в договорите ще бъде подготвена почвата за бъдещото присъствие на големите петролни компании в страната”, каза Хосейни.

Министерство на петрола на Иран обнародва на 23 февруари проектът на новите нефтени договори, насочени към привличане на голям брой чуждестранни компании за разработване на иранските въглеводородни ресурси. Новият вариант ще замени договорите за обратно изкупуване (buy-back), които според мнението на иранските служители вече не привличат чуждестранните компании. Както съобщава теевизията, според  новия модел на договорености, Националната иранска нефтена компания ще създава съвместни предприятия за добив на петрол и газ с чуждестранните компании, които ще получават заплащане според дела си и производството.

Министерство на петрола на Иран планира през юли да проведе конференция в Лондон за презентация на новите условия на петролните договори за чуждестанните компании.

Иран
енергиен сектор
петрол
По статията работи:

Маринела Арабаджиева