НАЧАЛО » свят

Иран преустанови обогатяването на уран до ниво от 20%

fb
3E news
fb
20-01-2014 11:49:00
fb

Иран преустанови обогатяването на уран почти напълно – до ниво от 20%, съобщава иранскта телевизия. Според нея центрофугите на ядрения обект в Нтанзе са изключени. При спирането на обогатяването са присъствали инспектори от Международната агенция за атомна енергетика (МААЕ).

„Доброволнотопрекратяване на обогатяването на уран до нивото от 20 % - това е най-голямата стъпка, които ние ще предприемем в понеделник на обяд”, заяви по-рано председателят на иранската Организация за ядрена енергия Али Акбар Салехи, коментирайки изпълнетието на споразумението по иранската ядрена програма, постгинато  през ноември.

В съответстви със споразумението Иран се задължи в разстояние на 6 месеца да преустанови обогатяването на уран до 20% и да не обогатява уран в този срок за повече от 5-процентно ниво. Иран също така се ангажира с премахване на всички натрупани запаси от обогатен уран до 20 процента, да спре стрителството на тежководен реактор в Араке, да не пуска в експлоатация нави центрофуги за обогатяване на уран и да разшири достъпа на инспектори от МААЕ на ядрените си обекти. В отговор от страна на "шесторкат" има готовност за още по-голямо смекчаване на санкциите по отношение на Иран.

Според високопоставен източник от ЕС още днес, 20 януари Европейският съюз може да отмени някои от ограничителните мерки срещу Иран.  Става въпрос за мерките по отношение на търговията с петрол и свързаните с нея дастраховки, търговията със злато и скъпоценни камъни, а също така транзакциите.

Администрацията на президента на САЩ Барак Обама от своя страна през миналата седмица разпространи сред конгресмените план за практическата реализация на споразумението с Иран по иранската ядрена програма.

Планът включва график за проверка на иранските ядрени обекти. Той ще се осъществява от наблюдатели от МААЕ. В докумнта се отбелязва, че на 20 януари МААЕ  ще публикува доклада за текущото състояние на иранската ядрена програма,за иранския реактор с тежка вода в Араке, а също така и за това изпълнява ли Иран задълженията си, поети пред организацията от "шесторката" от международни посредници. В текста на плана се казва, че инспекторите от МААЕ могат ежедневно да посещават иранските ядрени обекти в Натанзе и Фордо, като посещенията могат да са както  планови, така и внезапни. В документа се казва, че МААЕ също така ще провери и дали Иран не строи нови обекти за обогатяване на уран, че ще предостави проектно-конструкторската информация за реактора в Араке, а също така и дали не е инсталирал допълнителни компоненти на този реактор.

Инспекторите от МААЕ ще имат възможност да посещават реактора в Араке веднаж в месеца. В текста за плана се казва, че ЕС и шесторката ще създадат съвместна комисия, която ще си сътрудничи с МААЕ и ще следи за реализацията на съвместния план за действие. В нейният състав ще влизат експерти от шесторката, ЕС и Иран. Тя ще се събира веднаж в месеца. Освен това текстът на плана съдържа и график за предоставянето на Иран от страна на шесторката и ЕС  на временни и целенасочени мерки за облекчение на санкциите. В стойностно изражение това съставлява от 6 до 7 млрд.долара – неголяма част от чуждестранните финансови активи на Иран в размер от 100 млрд.долара, които преди бяха замразени, или блокирани.

Голяма част от снакциите по отношение на Иран остават в сила, в това число и ключови санкции в нефтения, банковия и финансовия сектор. Санкциите ще продължат да са в действие в разстояние на още 6 месеца.

ЕС и шесторката са готови също така да предоставят на Иран достъп до 4,2 млрд.долара от блокираните по сметките средства. Според плана те ще бъдат размразени на 8 етапа ище бъдат предоставени на Иран във вид на траншове. Това е свързанио с постигнатия прогрес в преговорите  с Техеран за намаляване на запасите от 20-процентен уран.

Техеран на 1 февруари ще получи първият транш от освободените средства в размер на 550 млн.долара, на 1 март – 450 млн. долара, на 7 март – 550 млн. долара на 10 април – 550 млн. долара, на 15 април – 450 млн.долара, на 14 май -550 млн.долара, на 17 юни – 550 млн. долара  и на 20 юли – 550 млн. долара.  

Иран
уран
санкции
По статията работи:

Маринела Арабаджиева