Иран построи вътрешен газопровод за намаляване на зависимостта от туркменски газ

Иран пусна през август в експлоатация вътрешният газопровод Дамган-Нека с дължина 170 км за увеличение на доставката на природен газ за северните региони, отдалечени от концентрираните на юг находища и намаляване на вноса на гориво от Туркменистан.
Преди Иран внасяше от Туркменистан около 18 млн. куб м газ на ден, като през зимните месеци вносът скачаше над 30 млн. куб м на ден. Общо покупките през 2016 г. са за над 7 млрд. куб м газ.

Газопроводът Дамган-Нека е изчислен за пренос до 40 млн. куб м на ден и напълно ще замени вносът на синьо гориво от Туркменистан, съобщава Интерфакс, позовавайки се представителят на държавната корпорация на Иран - National Iran Gas Co. Хедаят Омидвар.
Газопроводът е предназначен да осигурява с природен газ северните провинции на Иран – Семнан и Мезендеран. Строителството, според агенцията е струвало около 250 млн. долара.

Експертите смятат, че Иран ще продължи да купува природен газ от Туркменистан. „Иран ще се нуждае от допълнителни количества най-вече през  пиковия сезон“, коментира за Интерфакс водещият експерт по енергийните въпроси към Центъра за стратегически изследвания при президента на Азербайджан и експерт в Оксфордския изследователски институт Гюлмира Рзаева.

Търсенето на газ в Иран се оценява на 180-190 млрд.куб м газ годишно и продължава да расте с бързи темпове във връзка с преминаването от по-мръсни към по-чисти енергоносители. Собственото производство надхвърля 200 млрд. куб м годишно, но неразвитата вътрешна инфраструктура пречи осигуряването на по-отдалечените находища със собствено производство на синьо гориво.
По данни на ВР, проучените запаси от природен газ в Иран са около 34 трлн. куб м.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари