НАЧАЛО » свят

Иран и Ирак готвят революция на пазара на петрол

fb
3E news
fb
30-01-2014 12:18:00
fb

Правителството на Ирак планира да увеличи добива на петрол три пъти до 2020 г., заяви вицепремиерът на страната по въпросите на енергетиката Хусейн ал-Шахристани.

 

В изявлението си на конференция на тема „Енергийтият пазар на Близкия Изток”, ортанизарана от британския аналитичен център Chatham House Хусиейн ал-Шахристани заяви, че през това десетилетие Ирак планирада увеличи добива на петрол до 9 млн.барла на ден. Сега то е 3 млн. барела. Ние разбираме, че светът се нуждае от обезпечаване на икономическия ръст с горива, каза той.

За Ирак подобна инициатива е възможност съвместно със Саудитска Арабия да заеме лидерско място на пазара на горива и да започне интензивно възстановяване на икономиката и инфраструктурата, която практически беше напълно унищожена в резултат на войната и вътрешните конфликти. Британските нефтени компании BP и Royal Dutch Shell може да вземат активно участие в програмата представена от ал-Шахристани. Известно е, че двете компании притежават големи находища в южен Ирак, без които увеличаването на обема на добив до огласените обеми сега е невъзможно.

Освен че планират да затвърди позициите си на пазара на петрол, управляващите в Ирак смятат да помогнат и за увеличаването на добива в Иран, като така ще застанат единно срещу Саудитска арабия на глобалния пазар на петрол, коментират експерти.

„Иран е в постоянен контакт с нас. Той иска да сподели с нас участието в предлагания модел”, заяви ал-Шахристни. По думите му Багдад работи в подкрепа на привличането на инвестиции за Иран, а също така за пълно отпадане на санкциите. Заедно Иран и Ирак притежават големи запаси на петрол и сега техният общ потенциал по обем на добив на петрол е за около 12,5 млн.барела на ден.

петрол
Иран
Ирак
По статията работи:

Маринела Арабаджиева