НАЧАЛО » свят

Иран започва втора АЕЦ в Бушер през 2015 г.?

fb
3E news
fb
10-01-2014 06:09:00
fb

Иран планира да започне строителството на нова атомна електроцентрала (АЕЦ) в гр. Бушер през 2015 г. Това съобщи председателят на Организацията за атомна енергетика на Иран Али Акбар Салехи. По думите му  строителството на централата ще отнеме около 8 години.

Преди време той заяви, че новата ядрена мощност, която ще се строи в Иран от руска страна ще съставлява около 5 хил. мВт. В публикуваната днес стенограма от работната среща между шефа на „Росатом” Сергей Кириенко и президента на Русия Владимир Путин тази тема отсъства. Въпреки това не е означава, че руската и иранската страна не работят усилено по въпроса.

Правителствата на Иран и Русия сключиха споразумение за изграждане на АЕЦ през август 1992 г. Три години по-късно -  през 1995 г. беше подписан договор за завършване на строителството на първи блок на централата. Физическият пуск на АЕЦ „Бушер” беше осъществен на 21 август  2010 г. под контрола на инспектори от Международната агенция за атомна енергетика, когато  беше доставено ядреното гориво в реакторното отделение на централата. 

Трябва да припомним, че с пълна сила продължават и преговорите на високо ниво по ядрената програма на Иран.

АЕЦ
Иран
По статията работи:

Маринела Арабаджиева