Информатор от ФБР е дал показания по урановата сделка между Русия и САЩ

Информатор от ФБР, свързан с разследване около канадската компания Uranium One е дал писмени показания пред три комисии към Конгреса на САЩ, пред които е излязъл с твърдения, че Москва в рамките на урановата сделка с Вашингтон през 2010 г. е изпратила за Съединените ѝщати милиони долара за рестарт на руско-американските отношения, съобщава изданието The Hill, запознато с текста на показанията.

Информаторът Douglas Campbell отбелязва, позовавайки се на представители на руски държавни чиновници от ядрения сектор, че средствата прехвърлени от Москва са били насочени към благотворителния фонд на екс президента на САЩ Бил Клинтън Clinton Global Initiative, което е дало възможност да се окаже влияние върху администрацията на президента Барак Обама, чрез неговия държавен секретар Хилари Клинтън.
Според показанията на  Campbell, от Москва са наели лобистката компания APCO Worldwide и са й изплатили хонорари за лобистките услуги в размер от 3 млн. долара годишно. Част от тези средства е трябвало да отидат във фонда на Бил Клинтън.

„Договорът е предполагал плащания в размер от 750 хил. долара годишно. АРСО e трябвало  безплатно да оказва подкрепа на  Clinton Global Initiative в рамките на усилията за създаване на благоприятни условия, за да се убеди администрацията на Обама да вземе положително решение по всички въпроси: от Uranium One до споразумение за ядрено сътрудничество с Русия“, цитира изданието думите на информатора.
Представителни на АРСО заявяват за изданието, че тяхното сътрудничество с Русия и плащанията към фонда на Клинтън изобщо не са свързани, а с тези въпроси са се занимавали различен подразделения на компанията. Освен това от компанията подчертават, че в споразумението за сътрудничество с Москва не е влизало лобиране по сделката за  Uranium One.

От своя страна представител на Хилари Клинтън заяви, че показанията на Campbell се използват за отвличане на вниманието от разследването на Робърт Мюлер за възможни връзки на президента Доналд Тръмп с Русия.

През 2010 г. администрацията на Барак Обама одобри сделка за покупка от руската компания „Росатом“ на канадската Uranium One. Постът държавен секретар при Обама заемаше Хилари Клинтън. В САЩ се разрази сериозен скандал, свързан  с това, че Клинтън не само е допуснала сделката, при която големият производител на уран за американската атомна енергетика Uranium One е преминал фактически под контрола на руското правителство, но е и получила подозрителна сума пари, свързани с ръководството на таза компания. Президентът Доналд Тръмп по-рано заяви, че „заради това решение САЩ са дали на Русия 20% от своя уран“, пише Интерфакс.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари