НАЧАЛО » свят

Институт "Карнеги": Вятърните паркове в открито море могат да покрият потреблението на ток в света

fb
3E news
fb
10-10-2017 10:56:00
fb

Вятърните паркове в открито море могат да произвеждат много повече възобновяема енергия, отколкото централите на сушата, като е възможно така да осигуряват доставките за целия свят, според проучване на американски изследователи, цитирано от Франс прес и БТА.

Учени от научния институт "Карнеги" са установили, че по-силните ветрове в открито море могат да произвеждат пет пъти повече енергия от вятърните турбини, инсталирани на сушата. Въпреки че в момента няма нито един мащабен вятърен парк в дълбоки води, резултатите от проучването сочат, че си заслужава да бъде изследвана тази технология, макар че мощността на такива ферми би била променлива в зависимост от сезоните.

"През зимата вятърните паркове в северната част на Атлантическия океан биха могли да произвеждат достатъчно енергия, за да се покрият сегашните нужди на цивилизацията", се посочва в разработката, публикувана в Рецензиите на Американската академия на науките (PNAS). За сметка на това през лятото "такива вятърни паркове биха произвеждали само достатъчно ток, за да се покрият нуждите от електричество в Европа и евентуално Съединените щати", отбелязват авторите на проучването.

То се основава на компютърни модели, сравняващи производителността на големите вятърни паркове в щата Канзас с мощностите на въображаеми гигантски вятърни ферми, инсталирани в открито море. В някои райони, по-специално в Северния Атлантически океан, вятърните паркове биха могли да са много по-мощни, тъй като съпротивлението на перките на турбините им няма да забавят скоростта на вятъра толкова, колкото на сушата.

Освен това вятърните паркове в открито море имат по-голяма способност да улавят енергията от горните слоеве на атмосферата и да я пренасят към повърхността. "Установихме, че гигантските вятърни паркове в океана са в състояние да ползват енергията от ветровете от голяма част от атмосферата, докато вятърните паркове на сушата се ограничават с вятърните ресурси близо до повърхността", посочва съавторката на проучването Анна Поснър.


вятърни паркове
открито море
ВЕИ
научен институт "Карнеги"
потребление на електроенергия
По статията работи:

Галина Александрова