Инвестициите на Китай в страните от „Един пояс – един път“ през 2020 г. ще достигнат 25 млрд. долара

Обемът на китайските преки инвестиции в икономиките на страните, участващи в инициативата „Един пояс – един път“ през 2020 г. ще надхвърли сумата от 25 млрд. долара, което е два пъти повече от 2014 г., съобщава в четвъртък вестник China Daily.

Както се отбелязва броят на сделките за сливане и поглъщане (M&A) между китайските и чуждестранните компании през следващите две години ще нарасне съществено. Изданието пише, че „независимо от понижението с 18 % на броя на създадените партньорства през 2017 г. между Китай и страните от Западна Европа, данните за M&A в рамките на осъществяването на инициативата „Един пояс – един път“ , напротив показват ръст от от 8 %.
Изданието цитира думите на члена на съвета на директорите на Commerzbank  Роланд Боем, според който „Китай се разглежда, като един от важните международни пазари“.

Изданието обръща внимание на това, че насърчаването на инициативата „Един пояс – един път“ подпомага не само технологичния обмен между страните-участнички, но и осигурява по-голяма възможност за прозрачност и яснота по отношение на китайската икономика.

По данни на официалната статистика, в периода 2016 – 2017 г. Китай е сключил над 300 сделки за сливане и поглъщане с чуждестранни партньори в рамите на осъществяването на инициативата „Един пояс – един път“. Общата им стойност е от порядъка на 60 млрд. долара.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари