Инвестициите в проучване и добив на петрол ще нараснат с 11% до 25 млрд. долара, прогнозират от Wood Mackenzie

Глобалните инвестиции в проучване и добив на петрол през 2017 г. ще нараснат на годишна база с 11% - до 25 млрд. долара. Това сочат изчисленията на британската консултантска компания Wood Mackenzie, които са базирани на плановете на 118 нефтодобивни компании  в света.

Според данните на   Wood Mackenzie, през тази година 99 компании от тези 118 планират да увеличат инвестициите в проучване и добив. Американските компании ще увеличат най-много бюджетът си в сектора за проучвателни дейности и експлоатация (E&P) – с 60% до 15 млрд. долара.
Най-голямо желание за увеличаване на производството запазват шистови компании от рода на Pioneer и EOG. Големи бюджети се очакват и от компании в Канада, Латинска Америка и Русия, става ясно от информацията на голямата консултантска компания. Инвестициите за развитие на сектора в руската страна се очаква да нараснат с 20 %, но сумата не се уточнява.

„За много от компаниите 2017 г. ще стане година на връщане към увеличение на производството“, смятат анализаторите от  Wood Mackenzie.
Според тях производството на компаниите през 2017 г. ще се увеличи с 1 млн. барела на ден, или с 5 на сто на годишна база. Компаниите, които действат в САЩ смятат да увеличат производството с 800 хил. барела или с 15%, се казва в доклада.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари