Илхам Алиев: Азербайджан е единственият нов енергиен източник за Европа

Илхам Алиев
Източник: БГНЕС

Президентът на Азербайджан Илхам Алиев заяви, че в Европа необходимостта от природен газ ще нараства,  а Азербайджан е единственият за Европа нов енергиен източник.

„Развитието на енергийния сектор в Азербайджан не се ограничава до нашите граници. Що се касае до нашата енергийна сигурност, то работата е свършена напълно, ние експортираме нефт, газ и електроенергия в различни направления. Имаме 7 тръбопровода. По три от тях транспортираме петрол – два от тях достигат до Черно море, а един – до Средиземно море. Газопроводите по брой са четири, като по тях сме в състояние да транспортираме газ по всички посоки – Грузия, Турция, Иран и Русия“, каза Алиев на среща с делегацията на комисията за политика и сигурност към Съвета на ЕС.

По думите на президента Алиев, думите, на когото цитира пресслужбата на държавния глава, най-големият газопровод на страната, който започва от Баку и  достига до Италия (газопроводът ТАР) все още е в процес на строителство.
„Ние направихме всичко, за да създадем съвременна транспортна инфраструктура. Нашите запаси са известни, пазарът е определен. Големият пазар за нас е Европа, която все повече ще се нуждае от газ. Известно ни е, че в Европа необходимостта от природен газ ще нараства, а Азербайджан е единственият за Европа нов енергиен източник. Към настоящия момент се използват всички останали източници, осигуряващи газ за Европа. Азербайджан е нов източник, разположен недалеч, запасите са големи, той притежава потенциал, достатъчен за няколко десетилетия. Сътрудничим си тясно с Европейската комисия. Ето, вече трети път ние провеждаме в началото на годината в Баку заседание на Консултативния съвет за Южния газов коридор. На тези заседания присъстват вицепрезидентите на Европейската комисия“, допълва Алиев.
Проектът „Южен газов коридор“ предвижда транспортиране на 10 млрд. куб м азербайджански газ от Каспийския регион през Грузия и Турция до Европа. Природният газ, който още се транспортира по „Южен газов коридор“ се предвижда да е от находището „Шах Дениз 2“. Впоследствие се очаква включване и на други източници.

По данни на Natural Gas Europe стойността на „Южен газов коридор“ е около 40 млрд. долара, като в тази сума са включени и оценките за проекта TANAP от 9,3 млрд. долара, за ТАР – 6 млрд. долара, както и 23,8 млрд. долара за втория етап от разработката на „Шах Дениз 2“ и разширението на Южнокавказкия газопровод.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари