НАЧАЛО » свят

Икономическият растеж на Германия се е забавил до едва 0.4%

fb
3E news
fb
15-01-2014 03:32:00
fb

Германският икономически растеж се е забавил до 0.4% през 2013-а година поради несигурността около икономическата и финансова криза в еврозоната. Това показват данните на немската федерална статистика Destatis, цитирани от финансовия портал на БНР.

Брутният вътрешен продукт на Германия се повиши с едва 0,4% през изминалата година (при прогнози за растеж с 0,5%) след повишение с 0,7% през 2012-а година и солиден ръст с 3,3% през 2011-а година. Това е най-слабото представяне на немската икономика от четри години насам.

Изглежда кризата в еврозоната постави спирачка и пред германската икономика, заяви на пресконференция президентът на Destatis Родерих Егелер и добави, че вътрешното потребление в страната не е успяло да компенсира напълно слабото икономическо представяне зад граница (и най-вече в останалите страни от еврозоната).

Потреблението на домакинствата във водещата икономика на еврозоната се е повишило с 0,9% през 2013-а година, докато правителствените разходи са нараснали с 1,1%. През изминалата година германският износ се е повишил с 0,6%, но след растеж с 3,2% през 2012-а година. В същото време вносът в Германия през 2013-а година се е повишил с 1,3% след повишение с 1,4% за предходната година.

Спад от 2,2% са отчели бизнес инвестициите (инвестиции в машини и оборудване), като инвестициите в строителство са се понижили с 0,2% през 2013-а година, показват днешните данни на Destatis.

Въпреки слабият икономически растеж през 2013-а година, солидните икономически индикатори от Германия през втората половина на годината и сигналите за постепенно възстановяване на икономиката в еврозоната след края на продължителната рецесия подсказват за ускоряване на германския растеж през настоящата година.

Оповестени днес данни за БВП на Германия през цялата 2013-а година предполагат, че немската икономика е отбелязала растеж през последното тримесечие на изминалата година с 0,25% (на тримесечна база) след повишение с 0,3% през третото тримесечие, показват днешните предварителни данни на Destatis. Първите официални данни за БВП на Германия през четвртото тримесечие на 2013-а година ще бъдат оповестени на 14-ти февруари, а по-конкретни детайли -  на 25-и февруари.

През декември Бундесбанк повиши своите прогнози за икономическия растеж на Германия през 2014-а година до 1,7% (от прогноза през юни за растеж с 1,5%) и ускоряване на растежа на БВП до 2,0% през 2015-а година. Останалите прогнози (на водещите немски икономически институти и на правителството) варират между растеж на БВП с 1,5% до 1,9% през настоящата година.

Германия
БВП
икономически ръст
забавяне
немската федерална статистика Destatis
По статията работи:

Галина Александрова