НАЧАЛО » свят

Използването на стратегическите петролни резерви не е добра идея

fb
3E news
fb
17-07-2018 01:38:00
fb

Думата „стратегически“ може да се използва различно, но е важно да се помни какъв смисъл се влагаше в това понятие при ценовите сътресения на пазара на петрол през 1970-те години.

Стратегическите петролни резерви на САЩ, съставляващи около 660 млн. барела би трябвало да гарантират стабилност на предложенията в случай с прекъсване на доставките от други страни. Между другото президентът на САЩ, според съобщенията сега разглежда възможност за използване на стратегическите резерви в период, когото ОПЕК и Русия ще увеличават предложенията. Действително много се опасяват, че увеличението на добива от ОПЕК+ няма да е достатъчен за балансиране на пазара и затова цените на петрола до скоро стигнаха максималното си значение за последните три години и половина. Използването на стратегическите резерви от САЩ към настоящия момент все пак е лоша идея, се казва в статия на The Wall Street Journal, цитирана от Dow Jones.

През 1991, 2005 и 2011 години, когато САЩ задействаха стратегическите петролни резерви, имаше конфликт в Близкия Изток, силен ураган в САЩ, понижение на добива с една четвърт, а и „Арабска пролет“, съответно.

Кое е общото между тези случаи за използване на резервите ? Те не бяха толкова много и тогава нямаше такава причина като понижението на цените на бензина в навечерието на избори. Наистина, през есента на 2000 година администрацията на президента на САЩ Бил Клинтън използва само временно стратегическите резерви за малко до изборите, позовавайки се на рисковете от недостиг. Победителят в проведените тогава президентски избори Джордж Буш младши резонно критикува това решение по време на изборната кампания.

Някой може да възрази, че наличието на стратегически нефтени резерви вече не е така оправдано, предвид ръста на добив в САЩ. Ако през 2005 г. САЩ са внасяли около 5 млрд. барела нефт, а са добили 1,9 млрд. барела, то през тази година и добива, и вноса могат да са примерно около 3,5 млрд. барела, а значителна част от произвежданите в САЩ нефт и нефтопродукти се експортират. През миналата година Тръмп дори предлагаше да се продадат половината от стратегическите нефтени резерви, за да се покрият бюджетните разходи. Но дори и при високите цени това би помогнало да се финансират федералните разходи само за два дни.

Ако се предлага стратегическите резерви да се използват за влияние върху цените, то това не е такъв ефективен инструмент, а и освен това не може да се нарече и необходим. Според някои оценки, коригирани с инфлацията, цените на едро на бензина сега са с 85 % и 60 % по-ниски от 2005 г. и 2011 г. съответно.

Стратегическите петролни запаси са формирани в период, когато на бензиностанциите имаше опашки за бензин, а състоянието на икономиката бе тежко. Да, летните цени на бензина сега са по-високи от 2014 г. Икономиката обае расте, фондовите индекси са около рекордните си значения. Стратегическите петролни запаси бяха създадени не, за да помогнат на потребителите да намалят разходите си за гориво. Всеки изразходван за по този начин барел от стратегическите резерви би могъл да бъде полезен в наистина извънредна ситуация.

петролни резерви
сащ
ОПЕК
цени на петрола
добив на петрол в САЩ
петролни запаси на САЩ
По статията работи:

Маринела Арабаджиева