НАЧАЛО » свят

Изляха „първия бетон“ на АЕЦ „Рупур“ в Бангладеш

fb
3E news
fb
30-11-2017 03:22:00
fb

С натискането на символично копче, на 30 ноември 2017 г., в провинция Пабна в Бангладеш започна тържествената церемония по изливането на „първия бетон“ в основните на Първи енергоблок на АЕЦ „Рупур“. На церемонията присъстваха премиерът на Бангладеш Шейх Хасина и генералният директор на руската корпорация „Росатом“ Алексей Лихачов.

„Строителството на АЕЦ е отдавнашна мечта на бангладешкия народ. Днес ние сме на една крачка по-близо до осъществяването й. Бангладеш стана част от атомния свят. АЕЦ „Рупур“ ще бъде построена с използването на най-съвременните технологии днес и ние сме благодарни за това на Русия и руския народ“, заяви премиерът на Бангладеш Шейх Хасина.

„Днес ние започваме да строим обект, чийто жизнен цикъл ще бъде не по-малко от 100 години. Това означава, че ние полагаме основата на дружба и сътрудничество не само за нас, но и за нашите деца и внуци. Точно такава централа с иновационен енергоблок с ВВЕР-1200 вече работи в Русия.

Ние ще строим АЕЦ „Рупур“ със същата грижа и внимание, както и у нас, в Русия“, отбеляза Лихачов.
За Русия строителството на нова АЕЦ са нови поръчки за руските атомни предприятия, увеличаване на дела на високотехнологичния износ, нови работни места в Русия. Строителството на централа с два енергоблока ще осигури заетостта на близо 12 000 руски специалисти – проектанти, инженери, производители на оборудване, строители, енергетици.

Днес в чуждестранния портфейл на „Росатом“ влиза изграждането на 34 атомни енергоблока в 12 страни.

Основният изпълнител на строителството на АЕЦ „Рупур“ е АО „Атомстройекспорт“, (инженерното подразделение на „Росатом“). През 2015-2016 г. бяха проведени подготвителни дейности на строителната площада, бе разработена работната документация, както и материалите за обосновка за лиценз за поместването и изграждането на енергоблоковете. На 4 ноември 2017 г. регулаторният орган на Бангладеш (BAERA) издаде лиценз за проектиране и изглаждане на централата. „Първият бетон“ дава начало на основния период от строителството на АЕЦ „Рупур“. По план началото на експлоатацията на Първи енергоблок на централата е предвиден за 2023 г., а на Втори - за 2024 г.

АЕЦ „Рупур“ с два реактора ВВЕР-1200 с обща мощност от 2400 МВт се изгражда по руски проект на 160 км от столицата Дака в съответствие с генералния договор от 25 декември 2015 г. За първата бангладешка АЕЦ е избран руският проект с реактори ВВЕР-1200, който вече бе реализиран в Нововоронежката АЕЦ-2. Първи енергоблок на Нововоронежката АЕЦ-2 е предаден в промишлена експлоатация, което прави проекта референтен. Това е еволюционен проект от поколение „3 плюс“, който напълно отговаря на международните изисквания за безопасност. През 2017 г. новият руски енергоблок на НВАЕЦ-2 бе избран сред трите най-добри АЕЦ в света, според международното издание POWER.

Проектът за АЕЦ „Рупур“ се реализира в рамките на концепцията за защита в дълбочина, която се явява основна за цялата система на защита на АЕЦ. Основната й черта се базира на концепцията за многобариерна защита и неутрализиране на последствията от хипотетични технологични аварии и влиянието на човешкия фактор. Това гарантира безопасност за околната среда.

Регионът на Южна Азия е добре познат на „Росатом“, като корпорацията отдавна и успешно работи в Индия, която е съседна на Бангладеш. Руската страна има уникален многогодишен опит по изграждане на АЕЦ, които са най-сложните високотехнологични инженерни обекти, в южните ширини, където е много горещо и влажно, и има ограничен достъп до прясна вода. Площадката на АЕЦ „Рупур“ се намира в район с такива сложни климатични особености, където мусонният период продължава от май до октомври.

„Росатом“
Алексей Лихачов
АЕЦ „Рупур“
Първи енергоблок
Бангладеш
енергетика
АЕЦ
жизнен цикъл
иновационен енергоблок
ВВЕР-1200
АО „Атомстройекспорт“
строителбна площадка
лизенз
регулаторният орган на Бангладеш (BAERA
По статията работи:

Галина Александрова