Излизането на Великобритания от ЕС без споразумение може да й коства дефицит от 111 млрд. долара, според Guardian

Излизането на Великобритания от ЕС без сключено с властите в Брюксел споразумение за условията по Brexit ще доведе до дефицит на държавния бюджет на Обединеното Кралство в размер от 80 млрд. паунда или 111 млрд. долара. Това съобщава вестник The Guardian, позовавайки се на данни от доклада на британското правителство за последствията от излизането на страната от европейската общност.

Този документ поначало е бил предназначен само за вътрешно ползване от членовете на правителството, но след като известна информация от него през и миналата седмица изтече към някои медии, Лондон се съгласи да го публикува след допитване до парламента.
Според изданието, за да запуши тази дупка от 80 млрд. ще трябва в разстояние на 15 години да прибягва до заеми общо в размер на 120 млрд. лири или 167 млрд. долара.

По-рано бе съобщено, че този доклад съдържа изчисления, според които дори при сключване на сделка за свободна търговия с ЕС след Brexit, темпът на ръст на британската икономика през следващите 15 г. ще спадне с 5 %, а при излизане на страната от ЕС без споразумение с Брюксел – с 8 %. Най-малки загуби от порядъка на 2 % ще има при трети вариант, в основата на който е запазването от Великобритания на членството в Европейското икономическо пространство, осигуряващо достъп на страната до единния пазар на ЕС.

Най-лошият сценарий по отношение на последствията от излизането от ЕС без сделка заплашва североизточна Англия, където данните за икономическия ръст могат да спаднат в този случай и с 16 %. В региона на Западен Мидлендс, спадът може да е 13 %, а в северозападна Англия и Северна Ирландия – с 12 %. В най-изгодно положение е Лондон, където загубите няма д аса повече от 3 %.
 Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари