НАЧАЛО » свят

Изграждането на АР-1000 в АЕЦ "Санмен" в Китай се отложи отново

fb
3E news
fb
21-07-2014 01:30:00
fb

Изграждането на първия енергоблок на китайската АЕЦ „Санмен“, с американски реактор тип AP-1000, проектиран от Westinghouse, е отложено минимум до края на 2015 година. Забавянето е заради нововъзникнали въпроси към сигурността му, съобщава агенция „Рейтерс“, като се позовава на официален представител на подизпълнителя при строителството -  китайската компании SNPTC Гао Хонбо, съобщи ria.ru.

Планираше се „Санмень-1“ да стане първият действащ, не само в Китай, но и в света като цяло, енергоблок с реактор AP-1000. Такива блокове се изграждат, но все още не се експлоатират даже в САЩ. Изграждането на „Санмень-1“ започна през 2009 година.  Първоначално се смяташе, че блокът ще бъде пуснат в експлоатация през 2013 година, но изграждането му беше забавено заради аварията в японската АЕЦ „Фукушима“. Като нов пусков срок на енергоблока беше определен краят на тази година.  Сега, след промените в конструкцията на реактора и проблемите заради някой компоненти, изграждането му се забавя като минимум с една година. По-рано беше съобщено, че в проектната документация на блока са били направени 18 хиляди изменения.

„Качеството и сигурността трябва да са наш приоритет. Нямаме право да ги жертваме за да се вместим в сроковете“, отбеляза Гао Хонбо.

Авторите на проекта AP-1000 заявяват, че този реактор е най-евтиният сред другите проекти за реактори от трето поколение, доколкото в него са широко използвани съществуващи технологии.

В продължение на няколко години към сигурността на АР-1000 възникват въпроси от страна на експертите, в това число и в САЩ. През 2011 година група американски организации се обърна към комисията по ядрено регулиране на САЩ с искане внимателно да разгледа редица проектни недостатъци, които по тяхно мнение, има AP-1000.

През януари тази година, австрийски експерти разкритикуваха оценката за въздействие върху околната среда, подготвена за седми блок на българската АЕЦ „Козлодуй“, в която се предвижда израждането на първия в Европа реактор AP-1000.

 

АР-1000
АЕЦ Санмен
Китай
американски реактор
По статията работи:

Маринела Арабаджиева