НАЧАЛО » свят

Извлекаемите запаси от шистов газ в Германия са от 0,7 до 2,3 трлн. куб метра

fb
3E news
fb
11-03-2014 02:33:00
fb

Извлекаемите запаси от шистов газ в Германия съставляват от 0,7 до 2,3 трлн. куб мтра. Това става ясно от доклад на Wintershall (100 % дъщерно предприятие на концерна BASF),който се позовава на предварителна оценка на научни институци от Германия.

Според материалите запасите от шистов газ в странаат са по-големи отколкото обема на традиционните запаси от природен газ и достатъчни за това, че да снабдяват Германия с газ в разстояне на 100 години (изхождайки от настоящото ниво на внос).

Както съобщи преди време ИТАР-ТАСС, Европарламентът през 2012 г. гласува за разрешаване на страните от ЕС на проучването и добива на шистов газ. През януари 2014 г. председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу заяви, че Европейската комисия предоставя на членовете на Европейския съюз правото сами да решават да провеждат или не проучване и добив на шистов газ на своята територия. По думите му не става въпрос за приемане на наднационално законодателство в областта на добива на шистов газ, припомня руската информационна агенция.

Сред членовете на ЕС привърженички на добива на шистов газ са Великобритания, Полша, Унгария, Словакия и Чехия. Франция се отказа от добива на шистов газ, тъй като разработката му според  френските власти може да има сериозни последствия върху околната среда. Германия на свой ред  не изключва въвеждане на пълна забрана на добива чрез хидравличен разрив.

Трябва да припомним, че в България все още действа мораториум за шистовия газ. Преди седмица икономическата комисия в Народното събрание отложи промените в закона за подземните богатства, тъй като според появили се твърдения на противниците на шистовия газ, текстовете предполагали възможност за проучвания, независимо от действищият мораториум.

Според данните на Международната агенция за енергетика запасите на шистов газ в Европа съставляват 16 трлн.куб метра.

шистов газ
Германия
мораториум
ЕК
По статията работи:

Маринела Арабаджиева