Златото поскъпва

Стойността на златото в петък расте, достигайки до най-високото ниво от началото на юни. Пазарът продължава да реагира на изострянето на геополитическото напрежение между САЩ и Северна Корея, става ясно от данните от търговията.

Цената на декемврийския фючърс на златото на борсата в Ню Йорк (Comex) се повиши с 1,49 долара, или 0,12% - до 1291,59 долара за тройунция.
По-рано в хода на търговията бе постигнато максималното ниво от 1294,60 долара за барел, което е и най-високото от 8 юни.
Стойността на септемврийския фючърс за среброто спадна с 0,05% - до 17,056 долара за унция.

Във вторник президентът на САЩ Доналд Тръмп заплаши Северна Кроея, че ще отговори „ с огън  и ярост“ в случай, че има сериозна заплаха за САЩ. По-късно Централната телеграфна агенция на Корея заяви, че военните от КНДР проучват възможността за нанасяне на ракетен удар по военни обекти в САЩ, на остров Гуам в западната част на Тихия океан. На острова е разположена американската авиобаза „Андерсен“ и военната морска база „Апра Харбър“.

По-късно министърът на отбраната на САЩ Джеймс Матис предупреди, че евентуална война със Северна Корея би била „катастрофална“ и заяви, че дипломатическите усилия дават резултати, съобщи AFP. Агенцията цитира и реакцията на държавния секретар на САЩ Рекс Тилърсън заяви, че президентът Доналд Тръмп просто е употребил език, който „Ким Чен-ун може да разбере“, когато е отправил заплахите за „огън и ярост“, в случай че режимът в Пхенян продължи с ядрените си тестове.

„Това, което президентът направи, е да изпрати силно послание към Северна Корея на езика, който Ким Чен-ун може да разбере, тъй като изглежда, че той не разбира дипломатическия език“, заяви Тилърсън.

Изявлението му бяха направени на път за Гуам, американска територия, която Северна Корея заплаши да удари с ракетна атака.
Нарастването на геополитическото напрежение повишава търсенето на по-сигурни активи, като златото.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари