Златото поскъпва, поради очакванията за търговска война между САЩ и пазарите на Европа, Русия, Бразилия, Китай

Цената на златото във вторник се повишава на фона на запазващото се геополитическо напрежение след изявленията на президента на САЩ Доналд Тръмп за въвеждане на мита върху алуминия и стоманата.

Цената на априлския фючърс за златото на борсата Comex  се повиши с 3,8 долара – до 1323,8 долара за тройунция. Стойността на майския фючърс за среброто се повиши с 0,38 % до 16,47 долара за унция.

Цената на златото, което се смята за сигурен актив се поддържа поради опасенията на търговците от възможното започване на търговска война. Опасенията се появиха след като през миналата седмица президентът на САЩ заяви пълната си готовност за въвеждане на мита от 25% върху вноса на стомана и 10 % при вноса на алуминий. Тръмп каза също така, че когато страната губи милиарди долари от търговията с други държави, то това оправдава търговската война.

„Златото расте, заради твърденията за търговска война“ цитира агенция Ройтерс думите на  Daniel Ghali от TD Securities. Експертът смята, че една такава търговска война може да окаже влияние върху намерението на Федералния резерв за увеличение на лихвата, което съответно ще се отрази върху пазара на злато. Скъпоценният метал е чувствителен към повишението на лихвата от страна на Федералния резерв, тъй като води до поскъпване на долара и оказва влияние върху стойността на търгуваното в долари злато, като намалява търсенето от страната на инвеститорите, притежаващи чужда валута.

Допълнително влияние върху пазара оказва и неясната ситуация след парламентарните избори в Италия, отбелязват анализатори.

Тези дни се очаква да стане ясно каква ще е позицията, която ще заеме Европейския съюз. През миналата седмица председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер каза, че ЕС ще предприеме необходимите контрамерки. Очаква се също така и по-ясна реакция от страна на Китай,  Русия и Бразилия.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари