Златото остава колебливо след изявленията на шефа на Федералния резерв

Златото се търгува без ясна динамика, като играчите на пазара все още правят преценка на коментарите на новия председател на Федералния резерв на САЩ Джеръм Пауъл, става ясно от данните от търговията.

Цената на априлския фючърс за златото на борсата в Ню Йорк Comex се понижи с едва 0,1 долара – до 1318,5 долара за тройунция. Стойността на мартенския фючърс за среброто спадна с 1,45 % - до 16,31 долара за унция.

Председателят на Федералния резерв на САЩ Джеръм Пауъл по време на изказването си пред финансовата комисия на конгреса на САЩ заяви, че ситуацията на американската икономика, независимо от волативността на пазара остава благоприятна. Пауъл оповести и становището на регулатора за това, че инфлацията в страната ще се увеличи до 2% средносрочно бъдеще.

Както отбелязват анализаторите, липсата на силна реакция на пазара на злато след изказването на Пауъл е била очаквана. „Коментарите на Пауъл в голяма степен бяха очаквани“, коментира за MarketWatch директорът по инвестиции от  Wolfpack Capital   Jeff Wright . Според мнението на експерта, безпокойството на председателя на Федералния резерв за инфлацията е недостатъчно обоснована. „Инфлацията предизвиква някои опасения, но това не е достатъчно за четири повишение на лихвите“, смята той (става въпрос за лихвените нива през 2018 г.).

През декември миналата година от Федералния резерв прогнозираха три повишение на лихвените нива през 2018 г. Някои от играчите на пазара, базирайки се на статистиката изразиха очакване, че регулаторът ще повиши лихвата четири пъти, припомнят анализатори. Златото е чувствително към повишението на лихвата от страна на Федералния резерв, тъй като се отразява в посока повишение на американската валута. Това от своя страна намалява стойността на търгуваното в долари злато и води до понижение при търсенето му от страна на инвеститорите, притежатели на чужда валута.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари