Златото изтиква биткойна, връща си първото място като водещ актив, убежище за инвеститорите

Последните събития на валутните пазари доведоха до рязък ръст на цената на златото, докато курса на биткойна, който до неотдавна бе един от основните активи като убежище не се увеличи значително. Изводът на експертите въз основа на това е, че нестабилната ситуация около самият биткойн е накарала инвеститорите да се обърнат към старият и изпитан и безопасен актив – златото, пише „Комерсант“.

През тази седмица цената на златото достигна най-високото ниво от август 2016 г. (1369,4 долара за унция) поради нестабилността на валутните пазари, предизвикана в това число и от ракетната заплахата на Доналд Тръмп по Сирия. Биткойна нарасна до 8 хил. долара, но фактически само възстанови позициите си от края на месец март, след като от началото на годината загуби около 40 % от стойността си. Тази ситуация кара много експерти да смятат, че биткойна към настоящия момент отстъпва на златото мястото като най-привлекателен актив, убежище. Актив,  в който инвеститорите правят вложения в моменти на нестабилност на валутните или фондови пазари в света.

Както е известно, биткойнът, създаден през 2009 г. стана популярен не веднага, а едва през 2010-2013 г., когато на световните пазари течеше поредният етап от т.нар. валутни войни, в които участваха САЩ, Китай, Европейският съюз, Япония и някои други страни, стремящи се да държат такъв курс на своите валути за подкрепа на родните си производители. Постоянните и непрогнозируеми скокове на традиционните валути доведоха до това, че все повече хора започнаха да влагат средства в биткойна, който не е под контрол на правителството на нито една страна или централна банка. От този момент биткойна започна постепенно да иззема от златото неофициално отреденото му място на основен актив, убежище.
Събитията през последните месеци, когато курсът на биткойна започна стремително да пада, а правителствата все повече се заеха да ограничават операциите  с него на териториите на своите страни, доведоха до това, че инвеститорите започнаха да губят вяра в биткойна и да се връщат към златото.
 Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари