Златото забавя леко растежа си

Стойността на златото в петък сутринта намалява на фона на публикуваните статистически данни за пазара на труда в САЩ, става ясно от данните от търговията.

Цената на априлския фючърс за златото на борсата в Ню Йорк Comex се понижи с 2,95 долара или 0,24% . до 1238,65 долара за тройунция. Стойността на мартенския фючърс за среброто се понижи с 0,23% - до 18,03 долара за унция.

Както съобщи министерство на труда на САЩ, броят на получаващите обезщетение за безработица в страната за седмицата, завършваща на 4 февруари е намалял с 3 хиляди в сравнение с данните от предишната седмица и съставляват 2,076 млн. души.

Стойността на златото забави нарастването си и след изявлението на шефа на Федералния резерв на страната Джанейт Йелън за възможно повишение на основната лихва през следващия месец. Скъпоценният метал е изключително чувствителен към повишаването на лихвата от Феедралния резерв, което според очакванията ще доведе до поскъпването на американската валута. Това на свой ред ще понижи стойността на търгуваното в долари злато, ще намали търсенето на него от страна на инвеститорите, притежаващи чужда валута.

Геополитическите рискове са също фактор за задържане на стойността на златото. Търговците са в очакване на изборите в Европа и в същото време следят с внимателно действията на президента на САЩ Доналд Тръмп. На този фон се очаква нарастване на търсенето от инвеститорите на надеждни активи, сред които е и златото.

 Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари