НАЧАЛО » свят

„Зелените мечти“ на европейските топ мениджъри

fb
3E news
fb
21-05-2015 04:59:00
fb

 

 

Жерара Местралле, изпълнителен директор на Engie (GDF Suez), една от най-големите в света енергийни компании казва, че енергийните мощности от изкопаемите горива излизат от употреба в Европа.

Икономиката на енергийните мощности на газ и въглища се е влошила до такава степен, че в бъдеще ръст в този сектор ще се наблюдава само в големите развиващи се страни, такива като Индия и Китай, но не и в ЕС, казва той за изданието Findncial Times, в рамките на конференцията за измененията на климата, която се провежда в Париж.

„Изборът, който направихме е очевиден. Ние, както и много други спряхме инвестициите в ТЕЦ-ове и сега инвестираме във възобновяемата енергетика“, заяви той.

На развиващите се пазари ситуацията е съвсем друга, отбелязва Местралле: Те се нуждаят от топлинна енергия. Въпреки това според него, бъдещето е на енергетиката с възобновяеми източници.

„Ние се приспособяваме към пазара. Продължаваме да строим големи електроцентрали в развиващите се страни, такива като Бразилия, Чили, Перу, а също така в Близкия Изток и Азия“.

Много големи европейски енергийни компании бяха принудени да консервират електроцентралите на газ и да отпишат активи, тъй като се сблъскаха с излишък от мощности, а също така и нарастване на използването на възобновяемите източници, които освен това се и субсидират.

Местралле, който е един от най-влиятелните предприемачи във Франция произнесе реч, като и той и много други топ мениджъри побързаха също да изразят своята привързаност към идеята за борба с климатичните промени.

Освен това председателят на една от големите енергийни компании в Европа заяви, че неговата компания планира напълно да спре изхвърлянето на въглеводород през следващите 35 години.

„Нашата стратегия се заключава в това, да сведем до нула всички вредни емисии на компанията през 2050 г.“, заяви Даниел Бенеш, изпълнителен директор на чешката компания CEZ, която притежава ТЕЦ-ове на въглища в цяла Централна Европа.

„ТЕЦ-овете на въглища, както и преди ще се използват в близко бъдеще“, казва Бенеш, отбелязвайки, че в дългосрочно бъдеще тази ситуация ще се промени. „През 2050 г. Европа трябва да стане зона с нулеви въглеродни емисии“, подчертава той.

Неговите коментари предизвикаха аплодисменти на конференцията, която изглеждаше по-скоро като събрание на активисти за защита на околната среда, отколкото на конференция с шефове на корпорации, отбелязва Вести, подовавайки се на FT.

„Ние не сме оптимисти, не сме песимисти, ние сме активисти, заяви Жан-Паскал Трикуар, изпълнителен директор на френската Shneider Electric, която е най-големят производител на електрообрудване в света. Нашата обща цел е да работим за благото на планетата“. Само изпълнителният директор на Statoil предупреди, че изкопаемите горива ще се използват „дълго време“. Той добави, че замяната на електроцентралите, работещи на въглища с електроцентрали на природен газ може да намали съществено изхвърлянето на въглероден окис.

Statoil, добави той, прави всичко възможно, за да намали изхвърлянето на въглерод, а компанията също така инвестира във възобновяема енергетика, например в морски вятърни електроцентрали.

 

Конференцията е организирана в предверието на конференцията за климатичните промени, която ще се състои през декември тази година в Париж и ще събере представители от 200 страни.

 

ВЕИ
изкопаеми горива
зелена енергетика
Engie
Statoil
По статията работи:

Маринела Арабаджиева