НАЧАЛО » свят

Защо Китай ще стане „слънчев” шампион?

Развитието на фотоволтаичният бизнес се дължи на необходимостта за решаване на национални проблеми

fb
3E news
fb
25-08-2014 04:28:00
fb

Китай е най-големият в света потребител на електроенергия. По-голямата част от нея се произвежда от въглища, като Китай обаче има намерение да намали не само зависимостта си от тях, но и от нефта и газа. Страната смята да постигне това с помощта на слънчевата енергетика.
От януари до края на юни установената мощност на слънчевите централи в Китай нарастват с 3,3 ГВт, което е еквивалентно на обема на слънчевата енергетика на Австралия, която е едно от най-слънчевите места на земята.

Общият обем на установената мощност съставлява 23 ГВт. Повече от тези мощности има само Германия – 36 Гвт. Основна причина е околната среда.Проблемът със смога в големите градове вече е нещо обичайно. По-рано през този месец китайското правителство обяви, че ще забрани използването на въглища в Пекин към края на 2020 г. Разбира се използването им извън пределите на столицата ще продължи.

Безспорен „слънчев шампион” до скоро беше Германия. Китай и Япония, които започнаха да развиват активно бизнеса със слънчевата енергетика след аварията във „Фукушима-1” през 2011 г. обаче догонват европейската страна.

Според доклад на Hanergy Holding Group новите фотоволтаични мощности от 12 ГВт в Китай през 2013 г. предполагат осезателни темпове на растеж. Показателят превишава нарастването спрямо предходната година с 232%. При това в Германия той намалява с 56,5%, а в Италия с 55%.
Според данните от миналата година финансирането на слънчевата енергетика в Китай е било в рамките на 23,5 млрд. долара, което е равно на инвестициите в Европа. В сравнение с конкурентите обаче Китай се активизира много по-сериозно, което заедно с размера на сектора по производство на слънчеви панели дава възможност за значително увеличаване на мощностите.

Докато Китай увеличава производството си на фотоелементи за удовлетворяване на „слънчевите”  цели, световните цени се понижиха, което удари по неконкурентноспособните производители на слънчеви панели. За последните три години стойността на слънчевите системи спадна почти с 50%, докато в същото време доставчиците намаляха от 250 през 2010 г. до 150 през 2013 г.

Европейските  и американски производители на фотоволтаични елементи се оплакаха че Китай продава слънчевите си батерии на световните пазари под себестойността. В резултат през 2012 г. САЩ въведоха антидъмпингови мита срещу китайските производители.

Европейският съюз заплаши да направи същото. По-късно обаче ЕС и Китай стигнаха до споразумение за минималните цени на слънчевите панели. Докато Германия и останалата част от страните в ЕС намалиха държавните стимули за слънчевата енергетика, в Китай нарастването на търсенето на слънчевата енергетика доведе до подкрепа от страна на държавата. Слънчевите конкуренти на Китай също подкрепят въвеждането на държавни стимули, но не го правят така ефективно.

Няма никакви съмнения, че темповете на развитие на слънчевата енергетика в Китай се дължат на необходимостта от решаване на остри национални проблеми. И китайското правителство с действията си обезпечава добрата среда за развитие на слънчевия бизнес. Конкурентите от  другите страни обаче продължават да изостават от Китай по темпове на ръст на фотоволтаичната енергетика.така че в обозримо бъдеще Китай ще бъде в центъра на развитие на слънчевата енергетика, пише vestifinance.

ВЕИ централи
Китай
слънчева енергия
По статията работи:

Георги Велев