НАЧАЛО » свят

Засаждат 50 милиона дръвчета за "Северната гора" в Англия

fb
3E news
fb
08-01-2018 12:29:00
fb

Британските власти стартираха в неделя план за озеленяване на индустриалните райони на северната част на Англия. Предстои да бъде създадена нова "Северна гора", която ще наброява 50 милиона дървета, предават ТАСС и БГНЕС.

"Разпростиращата се на над 120 мили (193 км) между гладове като Брадфорт, Лийдс, Манчестър, Ливърпул "Северна гора" ще увеличи средата за горските птици и летящи мишки. Тя ще защити и традиционните видове от животинския свят", се отбелязва в съобщението от правителството. Гората ще послужи и за място за спокойна почивка на милионите жители на региона.

Организацията на залесяването е в ръцете на два фонда: Woodland Trust и Community Forest Trust. Програмата за създаване на гората ще се реализира в следващите 25 години. Британското правителство вече внесе в проекта 6 милиона паунда.

Премиерът на Великобритания Тереза Мей обяви: "Инвестираме 3 милиарда паунда в подобряване качеството на въздуха, в борбата със замърсяването на морската среда като се забрани използването на микрогранули и увеличение на наказанието за жестоко отношение към животните до 5 години лишаване от свобода. Но за да създадем околна среда, която ще е подходяща за бъдещето, ние не можем да спрем на това място и затова подкрепяме създаването на "Северната гора".

Същинското залесяване ще започне през март. Първият участък ще бъде около град Болтън на територия 680 хектара. Създаването на "Северната гора" ще обедини вече съществуващите пет големи горски масива като създаде почти 200-километров зелен пояс в най-индустриалния район на страната.

Великобритания
засаждане на дървета
Северната гора
екология
качество на въздуха
Тереза Мей
По статията работи:

Галина Александрова