НАЧАЛО » свят

Румънската стокова борса (BRM) скочи срещу опит за национализация на газовия й сегмент, плаши с иск в международен арбитраж

Ако бъдат одобрени поправките в Закона и електричеството и газа, внесени от Комисията за промишленост и услуги, то BRM ще бъде принудена да загуби лицензията си за търговия с газ

fb
3E news
fb
24-05-2017 11:50:00
fb

Румънската стокова борса (Bursa Romana de Marfuri - BRM) заплашва да предяви иск към държавата в международен арбитраж, ако парламентът на страната одобри поправките, предложени от Комисията за промишленост и услуги на Камарата на депутатите. Това е заявил преди ден президентът на борсата С. Стойку.

Причината е заради предложенията от средата на месец май на председателя на Комисията Юлиан Янку за одобряване на изменение на наредба на правителството от 2016 г. за промени в Закона за електричеството и газа.

Според предложените поправки от страна на камарата спот пазарът на OPCOM, филиал на Transelectrica ще остане единствената борса за търговия с природен газ. Поради това от BRM обвиняват Комисията за промишленост и услуги в опити за национализиране на борсата с природен газ.

Ако поправките, внесени от Комисията за промишленост и услуги бъдат одобрени, то BRM ще бъде принудена да загуби лицензията си за търговия с газ. Прессъобщенията на борсата са доста емоционални, а предлаганият законопроект се определя като явно презрение към европейското и национално законодателство.

В подкрепа на BRM се обявява и обществената борса за търговия с газ – PEGAS, която с писмо до председателя на Камарата на депутатите коментира „сериозните последствия“ от поправката в закона. В защита на позицията на BRM се обяви и антимонополният орган на страната.

Предполага се, че цените на природния газ в Румъния са напълно либерализирани. Разбира се вследствие на либерализацията, стойността на синьото гориво се увеличи от първи април 2017 г.

Bursa Romana de Marfuri - BRM
PEGAS
Transelectrica
OPCOM
търговия с природен газ
По статията работи:

Маринела Арабаджиева