НАЧАЛО » свят

Започна етапът на енергийното стартиране на иновативния Втори енергоблок на Нововоронежката АЕЦ 2

fb
3E news
fb
12-04-2019 08:00:00
fb

След получаване на разрешение от Федералната служба по екологичен, технологичен и атомен надзор на Русия – „Ростехнадзор“, на 11 април, на площадката на Нововоронежката АЕЦ 2 започна етапът на енергийно пускане на иновативния Втори енергоблок от поколение „три плюс“ с реактор ВВЕР-1200. Централата е филиал на „Концерн Росенергоатом“, част от електроенергийното подразделение на „Росатом“ с генерален проектант – „Атоменергопроект“ и с основен изпълнител - инженерното подразделение на „Росатом“ – АСЕ.

Както съобщи директорът на Нововоронежката АЕЦ Владимир Поваров, получаването на разрешение от „Ростехнадзор“ означава, че всички дейности, предвидени за етапа на физическото стартиране, са изпълнени в пълен обем. „Реалните стойности на неутронно-физическите характеристики на активната зона на реактора съответстват на проектите и може да се премине към следващия етап на енергийното пускане“, отбеляза той.

Етапът на енергийно пускане предвижда комплекс от дейности по постепенно увеличаване на мощността на реактора от 1% до 35-40%. Това ниво на мощност осигурява възможност за включване на турбогенератора в мрежата и да започне генерирането на електроенергия, което е планирано за следващия месец.

Следва продължителен етап на постепенно усвояване на мощности от 40% до 100%. Въвеждането в експлоатация на Втори енергоблок на Нововоронежката АЕЦ 2 се планира да завърши до края на 2019 г.

 

Нововоронежка АЕЦ - 2
АЕЦ
Ростехнадзор
По статията работи:

Маринела Арабаджиева