НАЧАЛО » свят

Започва последният етап от демонтажа на Игналинската АЕЦ

fb
3E news
fb
18-02-2015 03:14:00
fb

През тази година започва критиният етап от затварянето на Игналинската атомна електроцентрала (ИАЕЦ), като до 2018 г. се планира да бъдат изпълнени основните демонтажни дейности.

През 2015-2018 г. ще бъдат извършени основните демонтажни дейности. Това ще е най-критичният етап от целият процес по затварянето на ИАЕЦ. Проектите за демонтаж на оборудването на реакторите, който се планира да завърши до 2035 г. са едни от най-трудните.

 

Демонтажът на активната зона на реактора е непрекъснат процес по време на който ще бъдат засегнати особено опасни материали. Именно поради тази причина този процес може да бъде започнат само при наличие на достатъчно ресурси за неговото завършване“, казва директорът на Департамента за извеждане от експлоатация на ИАЕЦ Сергей Крутовцов, цитиран от Литовската агенция за новини.

Както съобщава държавно предприятие „Игналинска атомна електроцентрала“ от 2010 г. досега е осществен демонтаж на 21,8 хил.тона оборудване и конструкции, или 16,8% от цялото оборудване, набелязано за демонтиране.

 

След прекратяването на експлоатацията на ИАЕЦ количеството на демонтажни дейности се увеличава с всяка година. През 2014 г. са били демонтирани 7188 тона оборудване и конструкции, като не по-малко количество е планира и за тази година. В съответствие с окончателните планове за прекратяването на експлоатацията на ИАЕЦ е набелязано демонтирането на около 129,7 хил. тона оборудване и конструкции.

Голяма част от демонтираното оборудване след преминаване през проверка за радиоактивно замърсяване ще бъде продадено като метал, а останалата част ще се съхранява временно на територията на предприятието в буферно хранилище до превозвнето му на място за окончателно съхранение.

Игналинска АЕЦ
демонтаж на оборудване
Литва
По статията работи:

Маринела Арабаджиева