Закон за офшорните петролни зони вдига данъците за добивните компании в Румъния

На всеки инвеститор ще му бъде много по-трудно да вземе решение за инвестиции. За инвеститора е важно да има предсказуем и стабилен данъчен режим през целия период на инвестицията, заяви ръководителят на ExxonMobile Romania Ричард Тъскър

Източник: БГНЕС

Законът за офшорните петролни зони, който вдига данъците за добивните компании, беше одобрен от долната камара на румънския парламент с подкрепата на подкрепен 175 депутати, против гласуваха само 30 и още 30 се въздържаха, съобщават БГНЕС и ТАСС.  По-рано този нормативен акт беше одобрен от Сената. За да влезе в сила законът предстои да бъде подписан от президента.

Според публикации в румънската преса В румънската преса се появиха данни, според които запасите от природен газ се оценяват в края на 2017 г. на около 100 милиарда куб.м. Тези количества се намират в непосредствена близост до българската черноморска зона и дори продължават в нея.

Поправките, внесени от депутатите, предвиждат промяна на данъчното облагане за добивните компании в зависимост от движението на пазарните цени, а също така въвеждането на данък върху допълнителните доходи на добивните компании.

Проектозаконът за офшорните петролни зони предизвика остра полемика в Румъния, тъй като в пресата се твърдеше, че властите възнамеряват да отстъпят на чуждестранните компании правото за добив на газ на неизгодни за страната условия. Подозрението се усили, след като западните компании оказаха натиск върху депутатите да приемат закона в първоначалния му вид, т.е. без одобрените в понеделник поправки. 

Председателят на парламента Ливиу Драгня заяви по време на дебатите, че „не можем да допуснем Румъния да остава енергийно зависима от руснаците“. „Самият факт, че 50% от цялата продукция е предназначена за двустранни договори, а 50% - за продажба на румънския пазар, означава, че Румъния се превръща в една от малкото енергийно независими страни в света“, каза той. „В същото време не можем да допуснем нулеви данъци върху допълнителните доходи, защото не трябва румънската държава да бъде лишена от постъпления“, продължи Драгня.

Той подчерта необходимостта от намиране на равновесие между законните желания на румънската държава да получава значителни доходи и да има достъп до собствените си ресурси от газ за националната икономика, от една страна, и между законните интереси на инвеститорите да имат предсказуемо, стабилно законодателство и да получават печалби, от друга.

“Става дума за значително ожесточаване на данъчния режим“, заяви на свой ред председателят на асоциацията на офшорните оператори, ръководителят на компанията ExxonMobile Romania Ричард Тъскър. „Ако правилно разбираме, в резултат на днешната дискусия на всеки инвеститор ще му бъде много по-трудно да вземе решение за инвестиции. За инвеститора е много важно да има предсказуем и стабилен данъчен режим през целия период на инвестицията“, подчерта той.








Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари