Загубата на Toshiba е 8,8 млрд. долара за миналата финансова година

Загубата на японския концерн Toshiba Corp. за финансовата година, завършваща на 31 март е  967,7 млрд. йени, или 8,8 млрд. долара, се казва в проверената одиторска отчетност на компанията.

По предварителна оценка на самата компания, загубите съставляват около 950 млрд. йени.

Анализаторите очакваха средно, че загубите на Toshiba за миналата финансова година ще достигнат 977,4 млрд.йени.
От съществено значение са загубите, свързани с банкрута на американската „атомна“ дъщерна  компания  на Toshiba – Westinghouse Electric Co.
Едновременно с това обаче, през тази финансова година Toshiba очаква чиста печалба на ниво от 230 млрд. йени и оперативна печалба в размер на 430 млрд. йени.

За да запази компанията на повърхността, Toshiba планира да продаде най-успешният си бизнес – подразделението за производство на чипове. За него претендират редица играчи от сектора, а от продажбата му компанията може да поучи приходи от порядъка на 2,1 трлн. Йени.
Освен това японският концерн смята да привлече 161,7 млрд. йени в резултат на IPO на производителя на интелигентни измервателни уреди Landis+Gyr. , от който Toshiba притежава 60%.

Акциите на Toshiba в хода на търговията в четвъртък, според чуждите агенции поскъпват с 0,7%. От началото на годината капитализацията на компанията се повиши с 4,6% - до 1,19 трлн. Йени, отчитат анализаторите.   Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари